Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

От Световната здравна организация заявиха, че не всички хора, които се възстановяват от коронавируса, имат антителата за борба с втора инфекция. Това поражда опасения, че пациентите не развиват имунитет след преболедуване от Covid-19.
„Що се отнася до възстановяването и реинфекцията, считам, че нямаме отговори на това. Това е неизвестно “, каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО.


Предварително проучване на пациенти в Шанхай установи, че някои пациенти нямат ”откриваем отговор на антитела”, докато други имат много висок отговор, заяви д-р Мария Ван Керхове, водещ учен от СЗО на Covid-19. „Дали пациентите, които имат силен отговор на антитела, са напрактика имунизирани срещу втора инфекция, е отделен въпрос “, добави тя.
Повече от 300 000 от 1,9 млн.пациенти в целия свят са се възстановили, отбелязаха служители на СЗО и добавиха, че се нуждаят от повече данни от възстановени пациенти, за да разберат реакцията на антителата, дали това им дава имунитет и за колко време.
„Това е нещо, което наистина трябва да разберем по-добре - как изглежда този отговор на антителата по отношение на имунитета“, каза Ван Керхове.
Райън каза, че има въпроси дали вирусът може да се активира отново, след като пациентът се възстанови и е тестван отрицателно за Covid-19.
„Има много причини, поради които можем да видим реактивиране на инфекция от същата инфекция, или от друг инфекциозен агент“, каза той. Като цяло, ”има много ситуации с вирусна инфекция, при която някой не е изчистил вируса изцяло от системата си.” Някои пациенти може да изчистят основната инфекция, но развиват вторична бактериална инфекция, каза той.
Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха , че разработват тест за откриване на наличие на коронавирусни антитела, за да се определи дали човек може да бъде имунизиран срещу болестта. Въпреки че такъв тест може да определи кой е бил изложен на вируса, не е ясно дали той може да идентифицира имунитета към реинфекция, според СЗО.
Служители на СЗО също предупредиха в понеделник, че не премахват ограниченията за социално дистанциране и по отношение на бизнеса, въпреки че политическите лидери на САЩ, от президента Доналд Тръмп до кмета на Ню Йорк Андрю Куомо , заявиха, че се надяват да отворят отново бизнеса, веднага щом стане безопасно.
„Covid-19 идва много бързо и си отива много по-бавно. С други думи, пътят надолу е много по-бавен от пътя нагоре “, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес на пресконференция в централния офис в Женева в понеделник. „Това означава, че мерките трябва да се премахват бавно и с контрол. Не може да се случи всичко наведнъж. ”
Тедрос очерта контролен списък за страните, преди да обмислят премахване на мерките за социално дистанциране:
• Предаването на вируса трябва да се контролира.
• Трябва да има система за наблюдение, която да открива, изолира и лекува пациенти.
• Огнищата в болници и старчески домове трябва да бъдат сведени до минимум.
• Трябва да се прилагат превантивни мерки на основни места като училища и работни места.
• Рискът от внос на болестта от чужбина трябва да бъде под контрол.
„Мерките за контрол могат да бъдат премахнати само ако са налице правилните мерки за обществено здраве, включително значителен капацитет за проследяване на контакти“, каза Тедрос.

Източник:CNBC

 

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up