Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Пациент се оплака до „Право и здраве“, за това, че за постъпване в клиниката по ревматология в болница "СВ. Иван Рилски" в София се изисква да представи PCR тест и рентгенова на снимка на бял дроб, които да си заплати.
Случаят не е частен.  В други болници също са въвели подобно изискване. Принудени ли са болниците, за да запазят живота и здравето на пациентите и персонала да въвеждат такива допълнителни мерки и трябва ли това да става за сметка на пациента? Поискахме официалната позиция на УМБАЛ Свети Иван Рилски

Обясниха ни, че мярката е въведена само в клиниката по ревматология, с оглед на това, че нейните пациенти са имунно компрометирани, заради лечението си и са във високо рискова група. В останалите клиники на лечебното заведение тестването не е задължително, а става по преценка на лекарят, който приема при наличие на симптоми. За тях остава задължителен бързият тест. Поясниха и че „тестът струва 40лв., тоест пациентът заплаща минимална цена за консумативи, останалото е за сметка на болницата. Разбира се, изборът къде да бъде направен тестът остава на пациента“. Допълнение към изискването е, че въпросните изследвания трябва да са направени в деня на приема.
Тъй като случаят не е частен, потърсихме и Министерство на здравеопазването. След неколкократни неуспешни опити да се свържем с отдел „Връзки с обществеността”, се пренасочихме към горещия телефон, на който отговарят и на „ здравни въпроси от общ характер“. Отговаря ни държавен служител. Отказва да каже името си. Даже се ядосва, че питаме за това. За това ще я наричаме госпожа „Х”, която ни обясни:
„Здравното министерство не може да има процедура по всеки един казус и по всеки един въпрос.”
Да, така е. В наредбата за достъпа до медицинска помощ изчерпателно е изброено в кои случаи, може да се иска доплащане от пациента и PCR тест не е сред тях, нито рентгенова снимка.
Г-жа „Х”: „Има общи изисквания и заповеди как да се спазват противоепидемичните мерки.”
Точно този въпрос, обаче министърът е забравил да уреди със заповед – кой плаща тестовете, когато те се изискват от болницата, като условие за прием за лечение, а не по желание на пациента.
Г-жа „Х”: „От там нататък управители на лечебните заведения, съгласно наредба 49 на министерството, имат право с вътрешен ред да въведат правила и изисквания в клиниката.”
Това изобщо не е вярно. Никъде в наредба 49 не се дава право на директора на болницата да въвежда такси. В НРД няма изискване за такова изследване, а НЗОК до сега не е уредила въпроса със заплащането му.
Г-жа „Х”: „Директорът е този, който преценява рисковете в клиниката и може да постави такива изисквания. Министерство на здравеопазването не може да се меси във вътрешния правилник на всяко лечебно заведение. Директорите отговарят за лечебните заведения.”
А кой отговаря за пациентите? Всички пациенти започват с това: „Аз съм осигурен, а те ми искат пари.“ Не е ли точно министърът на здравеопазването в извънредната ситуация, който трябва да уреди въпроса кой плаща тестовете, а не всяка болница да се чуди как хем да не наруши закона, хем да не постави под риск персонала и другите си пациенти.
Накрая, като вижда, че не се хващаме на неубедителните аргументи, служителката „Х” ни препоръча, ако смятаме, че това е нередно, да оспорим решението на директора писмено, с жалба. Тя не можела да направи нищо.
Накратко
Пациентите трябва да се тестват сами, преди да постъпят в болница. Това е за тяхно добро. Понеже здравното министерство нехае, всяка болница си въвежда собствени правила.
Тук идва ред да зададем няколко въпроса:
Защо на здравноосигурени лица, за които е належащо да постъпят в болница и са определени като високорискови от медицински специалисти, държавата не осигурява безплатни тестове?
Кой отговаря за живота и здравето на пациентите, които не могат да си платят изследването, защото пенсията за инвалидност, която получават лицата с трайни увреждания е около 250лв.?
Конституцията ни гарантира право на безплатен достъп до медицинска помощ при условия и ред, определени със закон. Кой закон определя, че осигурените лица трябва да си плащат PCR и рентгенова снимка преди хоспитализация?
Същите тези пациенти могат ли да разчитат, че медицинският персонал е тестван, погрижила ли се е държавата за най—ценният ни ресурс?
Въпросите са риторични, защото очевидно е, че държавата отсъства. Ако си беше на мястото, нито болница Свети Иван Рилски, нито друга болница щеше да се чуди как хем да принуди пациентите да се тестват, хем да ги накара да си платят, хем да не нарушава правото им на достъп, защото е за тяхно добро и доброто на всички. Само че тези, които „във всичките си действия трябва да се ръководят от интересите на народа“ се крият от народа, а ако случайно хванеш някой от тях на телефона, той анонимно отрича всичко и те праща за зелен хайвер.
Тук е момента да припомним, че лечебните заведения получиха едва 85% от средствата си за месец март. Вместо повече, заради повечето си разходи за тестове, защитни облекла и т. н., а по-малко. Разделиха ги на първа и втора линия, а сега се оказа, че и „втората линия гори“. Пациентите ще трябва да се погрижат сами за себе си, както впрочем и до сега, лечебните заведения – също.
С две думи: Всички вадете съответната сума и заповядайте пак.
И малко уточнение. Държавна служителка „Х“ се притесни, че ще я цитираме, макар че всяка информация от институция е публична информация, с висок обществен интерес. Обезпокои се, че може да подадем жалба срещу нея, както вчера някой друг e направил. Държавна служителка „Х“ има нужда от почивка и допълнително обучение, че бидейки служител на държавата, е служител на всички нас.

 

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Андония · преди 1 години
  Тестът трябва да е безплатен както е във всички европейски държави! Затова им отпускат милиони евро за да се погрижат в държавата си ,да се подпомогнат финансово фирмите които не работят по нареждане на правителството! Да бъдат дадени парични помощи на всички работещи останали без работа при затваряне на фирмите! Да бъдат закупени консумативи,за болниците и всичко което е необходимо за да се преборят с вируса!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  медик · преди 1 години
  "......лечебните заведения получиха едва 85% от средствата си за месец март. "
  С едно уточнение, което е съществено!!!
  85% от сумата зарабонета през м.януари. Ако през м.март същото лечебно звдение е заработило напр. 20%, доплащат му се останалите 65% ,НО като АВАНСОВО плащане, което по късно в месеците ще бъде удържно. Казано по разбираем начи, получават ЗАДЪЛЖЕНИЯ и нощо повече!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ели Димитрова · преди 1 години
  А,кой плаща тестовете направени в ромските махали на здравно Неосигурените? За тях от бюджета ,а за останалите да си го платят....Абсурдистан ....
 • Публикуването на коментара е спряно.
  един · преди 1 години
  Пълна лудост е да се изисква на всеки PCR тест , дори в изключително напредналите държави той не превалира над бързите тестове. Наблюденията ми са ,че при писиара има проблем със вземането на материал за изследване .Технологията в своята същност е на високо ниво ,но ако няма достатъчно и качествено взет материал всичко е безсмислено.Има и друг детайл освен този ,а той е трнаспортната среда за пренос и ако тя е ненадеждна и компроментирана отново резултата би могъл да под въпрос. При бързите тестове за антитела такъв проблем няма , там има вземане на кръв ,а тя е такава каквато е.При натрупан опит в бързите тестове опитен лекар би могъл да даде изключително ценен пълен и надежден отговор интерпретация за протичащите процеси. Теста е много информативен независимо от своята простота на изпълнение.За него важи правилото “ едно е да гледаш,а друго е да виждаш”.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up