Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Британско семейство са едни от първите "човешки морски свинчета", върху които се тества ваксина срещу COVID-19


Докато някои се възползват от блокирането заради коронавирус, за да направят бананов хляб или да наваксат с почистването , едно британско семейство реши да помогне на учените, които търсят ваксина - като станат техни човешки морски свинчета.
Пандемията COVID-19 оставя Кейти Виней, съпруга й Тони и дъщеря им Рианън, затворени вкъщи близо до Оксфорд, Англия. Те не искат да стоят настрана и да не правят нищо и сега могат да влязат в историята на здравето, тъй като са решили да участват в първото изпитване върху хора на потенциална ваксина във Великобритания.- пише Euronews


"Толкова много други хора са успели да направят своето нещо и аз просто си мислех. Не съм медицинска сестра, не съм обучен лекар, така че това е нещото, което мога да направя", заяви 19-годишният Рианън пред Euronews ,
Семействово е част от над 1000 здрави доброволци, наети за изпитанието, водено от Университета в Оксфорд . Половината от участниците получават ваксината за прототип, останалите - плацебо.
Британското правителство заяви, че от тази седмица влага повече пари в подобни усилия за разработване на ваксина, като даде допълнителни 84 милиона паунда (94 милиона евро) на проучването, което се провежда в Оксфорд, както и за отделно изпитване за ваксина в Imperial College London.
Всички участници в проучването в Оксфорд вече са получили дозата си, заяви в неделя бизнес секретарят Алок Шарма. Ако се окаже успех, правителството планира да внесе ваксината за 30 милиона души до септември.
Участниците редовно мерят температурите си, като внимават за всякакви симптоми.
"Не сме имали абсолютно никакви странични ефекти, всъщност, дори не мога да усетя къде са ми поставила инжекцията. И изобщо не се притеснявам. Нямам притеснения относно това", каза Кейти.
„Надеждата е, че ще намерим онази ваксина, която би могла да позволи на света да се върне към „ нормалното “, каза Тони. "Наистина е хубаво да можем да се включим доброволно за нещо подобно. Чувстваме го като чст, че можем да направим това, истина."
Каква е ваксината, която се тества?
Университетът в Оксфорд обяви през април, че е постигнал сделка с AstraZeneca, която да произвежда и разпространява ваксината в световен мащаб.
Кандидатът за ваксина, наречен ChAdOx1 nCoV-19, е направен от отслабена версия на вирус на обикновена настинка, който причинява инфекции при шимпанзета, който е генетично модифициран, така че да не може да се развие при хора.
Допълнителен генетичен материал се добавя, за да се получи шиповият протеин, открит на повърхността на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Смята се, че този протеин, се свързва с рецепторите на човешките клетки и играе ключова роля при заразяване на хората с новия коронавирус.
Като цяло ваксинният прототип има за цел да накара организма да разпознае и развие имунен отговор на този шипков протеин, за да спре коронавирусът да зарази човешките клетки.
Как се тества?
Сега изследователите искат да проверят дали ваксината задейства имунен отговор, за да спре инфекцията на COVID-19 - и да държи под контрол всички странични ефекти.
Доброволците получават кандидата за коронавирусна ваксина или съществуваща ваксина срещу менингит, която се използва като „контрола“ за сравнение.
Ваксината срещу менингит обикновено се дава на тийнейджъри или се използва като пътна ваксина. Причината да го изберат, а не солената вода например е, че учените очакват коронавирусната ваксина да причини някои малки странични ефекти, като възпалена ръка, главоболие и треска. Ако са използвали физиологичен разтвор, който не би причинил такива странични ефекти, те се страхуват, че участниците автоматично ще знаят дали им е била назначена новата ваксина или плацебо.
„За това проучване е изключително важно участниците да останат заслепени дали са получили ваксината или не, тъй като, ако знаят, това може да повлияе на тяхното здравословно поведение в общността след ваксинацията и може да доведе до пристрастие в резултатите от проучване “, обяснява университетът.
Кога ще разберем дали работи или не?
За да преценят дали ваксината предпазва от COVID-19, учените ще сравнят броя на инфекциите в контролната група с броя на инфекциите във ваксинираната група. Екипът очаква да събере достатъчно данни най-много до шест месеца.
Ако резултатите са обнадеждаващи, през втората половина на тази година може да се проведат изпитвания в края на етапа на ефективността на ваксината. Това е много по-бързо от обичайните процедури, които обикновено отнемат няколко години.
Ако ваксината не покаже положителни резултати през първата фаза, университетът може да реши да промени дозирането или да прекрати изследването напълно.
Достигането на ваксина до пазара обикновено отнема години, а не месеци, а някои експерти предупреждават, че вълшебният куршум срещу COVID-19 може никога да не бъде намерен.
Паралелно търсене на лечение
Без никаква гаранция за успех на ваксината, Оксфордският университет също ръководи това, което описва като най-голямото изпитание за лечение в света. Лекарства за ХИВ и антималарийни медикаменти, както и антибиотик, са сред тези, които се тестват върху пациенти със COVID-19.
Професор Ричард Хейнс, който координира клиничното изпитване за възстановяване в Оксфордския университет, казва, че е важно да продължим да търсим и ефективни лечения, тъй като „някои хора ще влязат в болница, дори когато имаме ваксина“.
„През последните осем седмици сега наехме над 10 000 души от над 180 различни болници. Тестваме много различни лечения и в момента е рано да се каже дали някое от тях е полезно или не. За сега не знаем, но да се надяваме, че ще получим някои отговори през лятото “, каза той.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up