Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Игра на тестове

Начинът на представяне на информацията за заразените с коронавирус е некоректен. Неговото предназначение е да стресира хората, да ги плаши. На база данните не могат да се направят смислени заключения, каза днес пред Би Ти Ви началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Той уточни, че членовете на Националния оперативен щаб действат неправилно и представят данните некоректно. За доц. Мангъров първата стъпка към по-ясни данни е да се казва колко от направените тестове са на хора, които досега не са били изследвани.
Той обясни, че ако човек се зарази с коронавирусна инфекция, в 99% от случаите няма да има симптоми, в другия случай – трябва да бъдеш хоспитализиран, а не под домашна карантина. „Ако имаш друго заболяване и си заразен, това, че ти си заразен няма да повлияе на лечението на другото ти заболяване, което в много случаи може да е животозастрашаващо. Това означава нова нормалност“, коментира инфекционистът. 
По думите му светът се е научил да живее с полиомиелита и туберкулозата. Той допълни, че резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%. „Това, което пише най-отдолу на всяко лабораторно изследване: Резултатите не са диагноза, а са основание за такава.
Доц. Мангъров уточни, че през зимата трудно ще се различава сезонният грип от коронавирусната инфекция. Той е на мнение, че ще настане хаос.
Цялото интервю:

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Акад.В.Борисов · преди 10 месеца
    Терминът "Игра на тестове" в значителна степен е оправдан. Как така се получава в една лаборатория положителен, в друга отрицателен ?... Но по-важен е проблемът за ежедневната информация - толкова примитивен подход не е известен, който упорито се поддържа месеци вече - да се дават само АБСОЛЮТНИ числа, а не показатели, относителни величини, ПРОЦЕНТИ. Смайващо е всеки ден да ни се внушава, че най-много заразени има в София, примерно от 140 общо в страната в София СА 32. Че как иначе, в столицата живее, вкл. се е настанило 40% от населението, над милиона по неофициална информация. А в град Х. с население 10 хиляди има 7 заразени - къде показателяТ е по-висок???... За един компетентен анализ са ни нужни показатели, а не абсолютни цифри, това е азбучна практика в света... И нека се престане с термина "жертва" - ЖЕРТВА на какво ?, на война, на транспортна злополука? С тази дума може би се цели всеобщо стресиране. А защо нямаме успоредна ежедневна информация за "жертвите" на миокарден инфаркт, на мозъчен инсулт, на транспортни злополуки, на диабет... Процентът на тези "жертви" е огромен, но ако човек слуша медиите ще остане с впечатление, че вече подобни болести НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, вече има само една "болест", чието име чуваме ежедневно по хиляди пъти, заедно с непрекъснато повтаряне от Националното радио на препоръката (заповедта) да бъдем ОТГОВОРНИ, което всъщност е перманентно внушаване на чувство на ВИНА, че сме безотговорни. Възможно е да е така, но този назидателен медиен тон не влияе никому именно защото е НАЗИДАТЕЛЕН, звучи като заповед, а гражданите са отвикнали от заповеди. Нужни са по-деликатни, по-ефективно комуникации с обществото.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up