Понеделник, Август 10, 2020
Кой и кога ще получи обезщетение за трайна нетрудоспособност

Във връзка с изплащането на пенсиите за трайна нетрудоспособност, от НОИ вчера уведомиха, че тъй като периодът за валидност на решенията не е удължен около 5хил. души ще получат обещетения само за периода 1-13 юли, когато изтича и нормативната обосновка за това.

„Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли т.г.
Ситуацията засяга около 5000 лица, като за тях служебно е удължен срокът за изплащане на пенсиите им за инвалидност и на добавките за чужда помощ. Когато не се изплащат пенсии за цял месец, а за част от него, НОИ изпраща до пощенските станции, банките и другите доставчици на платежни услуги отделни пенсионни записи за дължимите суми. С оглед на това, по силата на действащата към момента нормативна уредба, първоначално пенсионерите ще получат чрез пощите и по платежните си сметки плащане, което обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.

Изплащането обикновено се случва на 7-мо число за текущия месец, ако има влязо в сила решение. Оказа се обаче, че част от хората не са си получили обезщетенията си вчера, въпреки че попадат в групата на тези с удължени протоколи.
Обърнахме се към Националния осигурителен институт за разяснение, от там уточниха за „ Право и здраве“ , че всички, чиито протоколи са удължени автоматично по силата на Закона за извънредното положение ще получат обезщетенията си до 20 юли 2020г., когато и е и крайният срок за изплащането им. Тъй като сумата обхваща само част от месеца това ще се случи в отделни трансфери. 
Закона за извънредното положение удължи действието на експертните решения на ТЕЛК И НЕЛК до 13 юли и автоматично се приема, че решенията са валидни до тогава, ни увериха от прес центъра на НОИ и допълниха, че всички, на които е изтекло експертното решение преди 13 юли ще получат частичните си обезщетения за периода 08 до 20 юли 2020г. Ако не влязат в сила нови разпоредби за удължаване на протоколите, сумите за останалата част от месец юли ще бъдат преведени след влизане в сила на новите експертни решения.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up