Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Три дни след като управляващите коронавирус-ситуацията у нас забраниха посещенията в нощните заведения, под предлог че случаите се увеличават, а обществото не е оправдало тяхното доверие, отново разрешиха посещенията. Обясниха, че за три дни са написали правилата, които за 3 месеца не успяха. От браншовата организация пък настояха да им се разреши да работят, предвид ситуацията на площада.

С други думи, ако над 20хил. души са решили да рискуват да се заразят в името на нещо по-важно според тях или пък изобщо не вярват, че ще се заразят, тогава защо да не им се разреши да танцуват на закрито след това.
На открито или на закрито е по-вероятно да се зарази човек, е установено отдавна. Неадекватните действия на тези, от които се очаква да контролират разпространението на епидемията – също. До тук сме разбрали, че решенията се взимат на масата, според това кой какво предложи и каква е политическата ситуация. Рязкото охлабване на мерките, беше провокирано от усещането на премиера за демокрация и притесненията около рейтингите, например. Разбрахме и че никое от тези решения не е подплатено от адекватен доклад за епидемиологичната обстановка, най-малкото защото не е възможно той да се променя на всеки три дни. Така с обосновката, че вирусът е нов и лечение и ваксина няма всички се озовахме пред пещерата на Али баба с четирдесетте разбойника и заслушахме „ Сезам отвори се! Сезам затвори се!“ през ден, а понякога и едновременно.
Също стана ясно, че се водим от препоръките на СЗО, когато това покрива изискванията за политическата обстановка и рейтинга. Така например „затворихме“ държавата през март, по техни препоръки, но я „отворихме“ без никакъв план, въпреки препоръките. Също така Глашатаите навсякъде тръбяха, че сме се запасили с лекарството, на което СЗО възлагаше надежди, но не спряхме да го прилагаме, когато всички надежди около него се изпариха.


Националният оперативен щаб не успя да се пребори с политическата основа на решенията и продължи да лавира и да се нагажда към ситуацията, която беше в услуга на друг. Същото важи и за някои директори на болници, които ги викаха и освобождаваха от присъствие на брифинги и изнасяха академични речи в подкрепа на настроението на масата. Това разбира се е обяснимо, предвид че за някои премиерът Борисов публично ни уведоми, че именно той ( те) са ги поставили на позициите, които заемат.
Ако приемем, че има криза, то това вероятно е най-неадекватно управляваната криза в нашата история. След толкова заповеди писани на коляно и решения наподобяващи раздвоение на личността, на обществото спря да се интересува дали и защо е отворена Сезам, и какви са най-новите нареждания, защото така или иначе ще важат до обяд и после ще се променят с упрек хората и безотговорността в тях. И щом така или иначе стигнахме до шведския модел при най-голям брой регистрирани новозаразени, то какъв беше смисълът да се въвеждат толкова строги мерки в началото. Трите „Д“ можеше да ги спазваме и тогава, а вместо в спортните зали да разпъват полеви болници можеше да ни устроят бал. С маски.
Днес, ако решите да танцувате на закрито , имайте предвид, че преди това ще ви измерят температурата и дори и да засвири валс ще го танцувате по отделно – всеки сам в собственото си квадратче, защото така пише в заповедта на министъра – по един човек на квадратен метър и мерене на температурата преди това.

Магдалена Василева

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up