Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Помним какво направихте миналото лято

Миналото лято, а и пролет и есен и зима бившият здравен министър Кирил Ананиев отпускаше едни 50млн и измисляше алгоритъм за увеличение на  заплати. Всичко започна след протеста на медицинските сестри. Тогава  министърът предложи министерския съвет да приеме постановление за допълнителни разходи в размер до 50 млн. лв.

„Парите обаче трябва да отидат само и единствено за заплати. Така на практика от 1 юни минималната работна заплата за медицинските сестри става 950 лв., а повечето пари ще бъдат получени с фиша за месец юли….С направеното предложение ще постигнем начални заплати по колективния трудов договор от 950 лв. за медицинските сестри и не само за тях, а и за професионалистите по здравни грижи", заяви здравният министър Кирил Ананиев тогава.

По-късно се оказа, че не могат да бъдат отпуснати 50млн, защото ще се смята за държавна помощ към частни търговски дружества и ЕК ще санкционира България, затова те бяха отпуснати от резерва на НЗОК за увеличаване на цените на Клиничните пътеки, и тогава ни увериха, че това ще доведе до увеличаване на средствата за заплата в болницата. Дълго чакахме въпросният алгоритъм за изчислението им, който по настоящем е записан в НРД като 1:1,2 от приходите на лечебните заведеня.

Това обаче не проработи, особено в по-малките болници и единствената причина заради която медицинските сестри спряха да протестират беше обявяването на извънредно положение.

Година и няколко месеца по-късно новият здравен министър, проф. Ангелов, обяви на пресконференция, че се отпускат 126млн. лв. допълнително на лечебните заведения от бюджета на НЗОК за увеличение с 10% на всички клинични пътеки, което пък трябва да увеличи заплатите в лечебните заведения.

10% увеличение на клиничните пътеки означава максимум 10% увеличение на приходите, но само ако болниците имат достатъчно работа и успеят да ги усвоят, а дори и да имат много работа, да не забравяме, че имат лимити и пак не могат да усвоят повече, отколкото НЗОК им е разпределил в началото на година.

На 14 февруари НС  на НЗОК реши:

 Утвърждава месечни и индикативни стойности по РЗОК и по изпълнители на болнична медицинска помощ (БМП) за дейностите в БМП за периода на заплащане м. март - м. декември 2020 г. и за медицински изделия и лекарствени продукти, които НЗОК заплаща извън стойността на оказаните медицински услуги, за периода на заплащане м. април - м. декември 2020 г., в приложения към настоящото решение.

 с обяснението:

  "Има вътрешни резерви. Знаете, че правилата не сме ги променяли. Тази възможност да дадем еднакви стойности от март до декември дава гъвкавост на лечебните заведения летните месеци или по-натоварените месеци да компенсират преразход или излишък съответно." - от стенограмата от 14.02.2020г.

И така Касата разпредели целия бюджет на болниците до края на годината в РЗОК .Той обаче не е усвоен, заради извънредното положение, Ковид, отменените планови операции и прочие. Остатъка си стои и именно той сега се разпределя в лечебните заведения. Това не са допълнителни средства, това са си средствата определени за болниците от началото на година и които, незнайно защо НЗОК реши да изплаща не 100, а 85%.  на месец на болниците и дори не са всичките неусвоени средства, които са на стойност близо 200млн.

Изречението на проф. Ангелов:  „ До края на 2020 в система ще влезе допълнителен финансов ресурс от четвърт милиард“,  е леко спекулативно, защото половината от този четвърт милиард си е в системата вече 7 месеца, но „под ключ“, а отключването им не гарантира никакво повишаване на доходите, тъй като болниците ще се върнат на ниво средства без Ковид, но вече с натрупани дългове, увеличени разходи за тестове, дезинфекция, предпазни средства и тн, а и нищо е гарантира, че след като не са ги усвоили до август, ще ги усвоят през останалите месеци.

Другата половина

По наредба 3 ще бъдат отпуснати  11,3млн. лв.  от тях 9,5млн. на 44 лечебни заведения свързани с инфекциозни заболявания, 2млн.лв. на лечебните заведения, които лекуват  специфични и неспецифични белодробни  заболявания, 12 държавни психиатрични лечебни заведения и 22 психиатрични отделения.

Именно по Наредба 3, миналата години, болниците бяха субсидирани с 36 млн.лв., чрез увеличение на цените на дейностите, които извършват. По нея трябваше да бъдат изплатени и обещаните 50  млн. за заплати на медицински сестри, но това се оказа невъзможно.   Преди няколко дни обаче, НС гласува промени в Закона за лечебните заведения, с което даде възможност МЗ да субсидира всички лечебни заведения лекуващи инфекциозни заболявания. Така списъкът се е увеличил на от 38 на 44 лечебни заведения. Според отчета публикуван на сайта на министерството до края на май, нито едно лечебни заведение не е било субсидирано по реда на Наредба 3 тази година, а отпусната сума от 11,3 млн. е три пъти по малка сума от тази отпусната през 2019г. когато нямаше допълнително утежняване на ситуацията.


naredba 3

По отношение на общинските болници министър Ангелов обясни, че се отпускат допълнително 19млн., за да се достигнат минималните прагове за заплати заложени в колективния трудов договор.

Миналата година министерството отпусна 28млн. лева на общинските болници със същото пожелание.

„А след срещата днес се разбра, че решението е допълнителни 30 млн. лв. бюджетни средства. От общо 66 млн. лв. 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници. С тези пари увеличението на разходите за персонал в общинските болници ще бъде с между 25 и 40%. - коментира тогава министър Ананиев.“

Въпросът е още колко години  здравното министерство и правителството ще обявяват тържествено връчването на десетки милиони, за които е ясно, че болниците не могат да усвоят, още по-малко в условия на пандемия и не на последно място заради лимитите на дейността. Всички помним миналото лято, празните обещания и гръмките изказвания за милиарди в здравеопазването. Но и всички сме виждали общинска болница, ако не на живо поне на снимка и в повечето случаи гледката не кореспондира нито милиони, нито с милиарди, нито със съвременно здравеопазване.

Четвърт милиард пренасочен в системата, половината от който си е в системата от началото на годината, а другата половина ще лети като балон около общинските болници. От изявлението на министър Ангелов стана ясно, че тепърва ще се купуват респиратори за тях, 5 месеца след началото на пандемията. Отпуснатите средства са в пъти по-малко от тези миналата година и най-сигурното от всичко е увеличението с 30% на заплатите в структурите на здравното министерство. 

Освен всичко министър Ангелов обяви, че до момента са закупени 317 респиратора за държавните болници, някои от които разпредeлени, а за други предстои да се разпределят. За същите тези респиратори ви разказахме тук, миналия месец, само че тогава министерството, под ръководството на предишния министър, официално по закона за достъп до информация ни уведоми къде са разпределени всичките 317 респиратора. И сега не е ясно, ако не всички са разпределени, тогава какъв списък получихме ние от МЗ, но се надяваме накрая да не се окаже, че болниците са получили респиратори, за които те не знаят.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up