Петък, Септември 25, 2020
Проф. Габровски: Касата ще започне разплащане на част от надлимитнита дейност от 2015 г. насам

Ще започне разплащане на част от незаплатената, но отчетена медицинска дейност от 2015 г. Това съобщи пред БНТ зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски по повод предстоящото изменение на НРД 2020. "Това беше един дългогодишен казус, който най-после вероятно ще намери своето решение. Това е изработена и фактурирана дейност към НЗОК, която не беше разплатена.

Сега това може би ще се случи, което е важна финансова глътка въздух. Вероятно около 200 млн. лв. ще бъдат разпределени допълнително“, каза проф. Габровски.

По думите му чрез предстоящия Анекс към НРД ще бъде направена мащабна промяна, която на практика ще обхване всички клинични пътеки. „Знаете, че ритъмът на работа в болниците беше нарушен значително в резултат на COVID-епидемията. На практика досега винаги сме получавали заплащане в зависимост от това колко пациента лекуваме. Кризата промени напълно тази ситуация. От една страна трябваше да имаме готовност да поемем пациенти с всякакви заболявания, а от друга - липсваше нормалния пациентопоток, чрез който да се осигури финансирането на лечебните заведения и заплатите на персонала. В резултат от това беше взето решение да се покриват 85% от очакваните разходи, независимо от изработеното през месеца. Този механизъм осигури оцеляването на болниците в началото на тази криза. Сега обаче ни предстои една зима, която е изпълнена с неизвестни и трябва да се осигуряват възможно най-добрите условия, за да може здравната система да функционира нормално. Именно затова е този Анекс и той ще обхване на практика всички клинични пътеки, които ще получат поне 10% увеличение“, обясни проф. Габровски.

Той подчерта, че здравната система вече е започнала да работи при нормални условия и част от болниците са достигнали планираните си приходи. „Това обаче е бавен процес. За момента излязохме от една криза, която беше изключително тежка“, допълни проф. Габровски.

По отношение на алгоритмите за поведение на пациенти с COVID той подчерта, че системата вече е много по-готова. „Ситуацията обаче е много динамична и е много трудно да се изработя постоянни правила. Това е процес, който ежедневно трябва да се обновява“, каза проф. Габровски.

„Процентът положителни случаи от направените проби се движи между 4% и 6%. Това за нас е приемлив процент, който не натоварва системата. Не смятам, че мерките са на високо ниво. Спазват се, но не са сериозни и тежки и при този относително свободен режим, този процент е добър. Но ако стане 10%, 12% или 15%, това ще означава, че заразата се разпространява и тогава вече би станал реален проблем. За зимата сме длъжни да се подготвим за вариант, който е по-лош“, допълни още проф. Габровски.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 21 дни
  За 2015 сега сме 2020 Това какво Ви говори 5години разлика Вие си направете изводите
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 месеца
  Сега като завършат медицина и искат я неврохирурзи я ортопеди или кардоихирурзи да стават защото там има узаконен рекет на пациенти които им носят пари никой не ще да е личен лекар за 1лв
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Г. Тодоров · преди 1 месеца
  Някога да сте ем чули да говоря за неврохирургия? Не! Този многознайко д-р Габровски , как точно дава оценки за това какво ще се случи през зимата и къде му е нормалния пациентопоток. Те в УС на БЛС загърбиха едните лекари и говорят само за болниците! Както обикновено! Поне като не разбира от Еп. Процес да не се обажда! И да му припомня на 24.04 имахме 53 от 459 тестакоето е над 11% , страшно да е станало?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up