Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни
Подписаха Анекса към НРД 2020-2022

Днес беше подписан анекс към Националния рамков договор, с който реализираме политиката на българската държава по отношение на увеличаване на средствата в сектор здравеопазване. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Целта е да се осигури финансиране за тестове за пациенти с коронавирусна инфекция. Увеличават се и цените за личните лекари, специалистите от извън болничната помощ и зъболекарите. Аптеките ще получат по 10% повече за обработка на рецепти за лекарства по НЗОК.

 За всички лечебни заведения, които са над 350 у нас, цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени средно с 20 лв., като мярката ще има устойчив характер.

В първичната извънболнична медицинска помощ, която касае над 4400 практики, се предвижда увеличение на всички дейности до 31 декември средно с 10%, или между 1 и 2 лева за дейност. Отново с 10% се повишават цените на първичните и вторичните прегледи, което касае над 6000 практики, допълни министърът.

За денталната помощ също се предвижда увеличение с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания.

Днес финализираме един процес на разговори на анализи, съобщи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му, ще има изплащане до края на годината по т.нар. неразплатена дейност в рамките на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Промените за денталната помощ влизат в сила от 1 септември 2020 г. Те са средно 10% на всички дентални дейности без протезите, съобщи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Имаме договореност с БЛС, че след анализ на бюджета за деветмесечието ще се реши дали се налага увеличение или преразпределение на допълнителни средства, но това ще бъде само за медицински дейности, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя допълни, че на този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Годт · преди 11 месеца
    Колко трябва да е увеличението за извънболнична помощ 10 процента ли? На които се дължи 40 процента за данъци и осигуровки т.е ще се плаща на държавата а не че се получава нещо от държавата нищо не се получава това го пиша за бълг.граждани които си мислят че Държавата осигурявала нещо?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up