Петък, Септември 24, 2021
Последвайте ни
Италия започва тестoве с доброволци на потенциална ваксина срещу COVID-19

Италия стартира изпитания върху хора на потенциална ваксина срещу COVID-19 в понеделник, като се присъедини към глобални усилия за разработване на отговор на вируса, който показва признаци на ръст в Европа, съобщава "Ройтерс". Римският институт "Лазаро Спаланзани",

болница, специализирана в инфекциозни заболявания, ще проведе опити върху 90 доброволци през следващите седмици, с надеждата ваксина да бъде налична до пролетта на следващата година.

Франческо Вая, здравен директор на болницата коментира, че първият пациент ще бъде наблюдаван четири часа, преди да му бъде разрешено да се прибере вкъщи, където ще бъде наблюдаван 12 седмици.

"Ще видим дали той има някакви странични ефекти и дали произвежда неутрализиращи антитела", обясни Вая и добави, че втората фаза на тестване ще се проведе в страни с по-висок процент на инфекция, като Мексико и Бразилия.
"Ако успеем да сме бързи, ще имаме първите ваксини за пазара следващата пролет", добави Вая.

Потенциалната ваксина, наречена GRAd-COV2, е разработена от ReiThera, компания със седалище в Рим. Регионът Лацио, около италианската столица, коментира в изявление, че ранните опити, включително върху животни, са дали положителни резултати.

Потенциалните ваксини са подложени на изпитания в редица страни, включително Индия, Великобритания, Русия и Китай.

"Умовете и изследванията на нашата страна са в услуга на глобалното предизвикателство да победим COVID", написа министърът на здравеопазването Роберто Сперанса във Facebook, обявявайки началото на процеса.

Италия, една от най-тежко засегнатите страни в Европа с повече от 35 000 смъртни случаи, бе в пика на епидемията между март и април. В момента се наблюдава скок в нови случаи, с над 1000 в събота и неделя.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up