Четвъртък, Септември 24, 2020
Хората смятат, че тестовете за Ковид, трябва да бъдат плащани от правителството

Попитахме читателите ни, кой според тях трябва да плаща тестовете за корона вирус. 186 от анкетираните или 61% от всички са дали отговор, че тестовете трябва да бъдат плащани от държавата. 3% от хората смятат, че разходите по тестването трябва да бъдат поети от лечебните заведения и само 1% смятат, че тестовете за коронавирус трябва да са за сметка на пациента.

 Също толкова са отговорили, че не могат да преценя.
Повече от една трета от анкетираните – 33% смятат, тестове изобщо не трябва да се правят.
До сега държавата успява да поеме само малка част от направените тестове, по голяма част от тях се правят по инициатива на пациентите и се плащат от тях. Това видно и от отчетите на НЗОК и от значително намаления брой тестове през уикенда, когато повечето частни лаборатории не работят.


НЗОК заплаща 60лв. за PCR тест, за който има разрешение от РЗИ и е издадено направление от лекар специалист. Личните лекари, които обикновено са тези, които издават направления, обаче сега са лишени от възможността да назначат изследване за Ковид. В последния подписан Анекс към НРД, всички клинични пътеки се увеличиха с 20лв., за да се даде възможност на лечебните заведения да поемат разходите по тестване на пациенти, на които се налага хоспитализация.

testove anketa

В анкетата са участвали 299 души, като един участник би могъл да гласува и повече от един път.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up