Петък, Септември 25, 2020
Проф. Ангелов: Трябва да се стремим ИАМН да бъде максимално изрядна

„Всеки министър има право да избира екипа, с който да работи. Не е необходимо министърът да има мотив, за да смени директора на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Сигналът не бих казал, че е анонимен, това е сигнал, който дойде по електронната поща. В него имаше изложени притеснителни факти, аз съм длъжен да проверя всеки един от тях“.

 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред БНТ снощи в отговор на въпрос за уволнения шеф на „Медицински надзор“ и подчерта, че не може да приеме твърденията от писмото на Росен Иванов, защото те не са верни.

"Докладът, по желание на ваши колеги вече е публичен. Там може да видите има ли няма ли нарушения. Не мога да приема факта, че трябва да бъдат отпускани по 900 лева на шофьори и т.н. Или пък, че не могат да бъдат събрани вземания от държавата навреме, и че трябва да бъдат отлагани във времето. Не мога да се съглася и с факта, че не съм искал да изслушам господин Иванов. В момента, в който докладът стана факт и имаше входящ номер в министерството той предпочете да излезе в болнични. Дори, нещо притеснително, което мен ме притеснява е в дните, в които той е бил в болничен е посещавал надзора и е подписвал документи. Не мисля, че това е юридически издържано, като изхождаме от факта, че той е юрист. Дори на 8-ми, когато той твърди, че е в болничен е подписал документи, след това има издаден болничен със задна дата. Това са едни притеснителни за мен неща и аз не мога да ги подмина безучастно и без някакви действия от моя страна. Така че, пак казвам, не е въпросът да търсим някаква причина, ние трябва да се стремим тази агенция, която контролира медицинските решения на много места в държавата тя да бъде максимално изрядна. И най-вече нейното ръководство да има нужния административен капацитет, за да се справя с тези решения, каза министър Ангелов.

На въпрос за мерките, които ще се прилагат в училищата срещу COVID проф. Ангелов призна, че мерките са тежки и срещат съпротива от много родители. Единствената им цел обаче по думите му, е да осигурят на децата присъствие в училище. Маските трябва да се носят, за да ограничат разпространението на заразата и това е единственият мотив за прилагането на такава мярка. Той увери, че Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на образованието обсъжда всеки проблем по безопасността в учебните заведения.

Проф. Ангелов каза още, че са взети всички дезинфекционни и предпазни мерки. Що се отнася до възможността даден ученик да има симптоми на COVID-19, докато е в училище, и притесненията на родители, министърът отбеляза, че изолирането му може да продължи не повече от 20-30 минути, докато бъде прибран от близките му.

„Колкото повече хората се срещат, толко възможността за разпространение на заразата е по-голяма. Очакваме повече случаи на COVID през есента, но системата е готова, готови сме с всички възможности за въздействие върху нея, както и за контрол, така че не сме притеснени от това, което предстои. И лекарите, и системата ще ще издържат. „Пак държа да кажа, че лекарите са изключително уморени, и сестрите и санитарите, но те са бойци, за което благодаря на всички за техните усилия“, каза още проф. Ангелов.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up