Сряда, Октомври 21, 2020
Окончателно приеха плащането на надлимитната дейност за 2015 и 2016 г.

С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили беше прието изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с което се дава правно основание да се изплати надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. Един от депутатите се въздържа. В закона е записано, че при наличие на неусвоени средства от здравноосигурителни плащания до 75 млн. лв. от тях могат да се използват за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ с договор с НЗОК за съответния период, незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и 2016 г.

Установяването от НЗОК на стойностите на незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и за 2016 г. се извършва чрез проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК и се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС.

За здравноосигурителни плащания може да се използва сметка за чужди средства на НЗОК до размера на неусвоените средства за здравноосигурителни плащания по бюджета на НЗОК, преведени по тази сметка до 31 декември 2020 г. Преведените суми по сметката за чужди средства се отразяват в изпълнението на съответните разходни показатели по бюджета на НЗОК за 2020 г.

Само два гласа „за“ получи предложението на депутата от БСП д-р Валентина Найденова за заплащане на незаплатена, но отчетена дейност до 2019 г. включително, да могат да се използвате неусвоени средства от трансфери от Министерство на здравеопазването, както и от резерва на НЗОК, включително за непредвидени и неотложни разходи, до размера на неусвоените средства. Според неприетото предложение тези средства трябвало да могат да се използват за заплащане на незаплатена медицинска помощ до 31.12.2019 г. включително, отразена в годишните финансови отчети на договорните партньори, за начислени „Вземания” от лечебните заведения - договорни партньори на НЗОК; начислени „Задължения” на НЗОК към доставчици на медицинска помощ, извършена в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност и други начислени „Непредвидени разходи" от лечебните заведения - договорни партньори на НЗОК, свързани с извършената, но незаплатената медицинска помощ.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up