Сряда, Октомври 21, 2020
Президентът: Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищно неравенство в заплащането на труда

Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“, съобщиха от пресцентъра на президентството. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

 Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и обществено отговорно българско здравеопазване.

„Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев. По думите на президента, същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

„Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищно неравенство в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост“, подчерта президентът.

Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България.

Д-р Динко Младенов – председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията. Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо, заяви той. Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в „огъня“ на кризата с Covid-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация. „Младите медици си плащат, за да специализират, което е абсурд. Затова те трябва да се преборят за по-добри условия за реализацията си“, допълни д-р Младенов.

По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Акад.проф.В.Борисов · преди 25 дни
    Уважавам президента, но той често той неподготвен прави изказвания по специални проблеми. Вероятно страда от липса на компетентни експерти. Това личи и в този случай, когато говори за здравната система. Говори за "чудовищно неравенство", но не казва къде е коренът му... Той стандартно казва, че здравеопазването е обществена система, но нито дума за това, че то е превърнато фактически в търговска система. Защо той като държавен глава не поеме инициатива, да стимулира един процес на ликвидиране на търговския принцип в здравеопазването и възвръщане на неговия обществен принцип... Това ще реши и проблема на младите лекари, които слушаха речта му. Досега здравеопазването беше напълно извън погледа на президента, то слабо го интересуваше, а би трябвало да е негов приоритет, неговите изказвания са по всякакви други проблеми, но не и по съдбата на националната здравна система. Сега това му изказване в Пловдив е популистко - да се хареса на наивните млади лекари... Президентът е чедо на народа, а как не се сети нито веднъж да посети няколко малки селища в по-далечните провинции, да види как е там здравеопазването и вероятно ще види нещо още "по-чудовищно".
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Лекар · преди 28 дни
    Да така на Запад няма значение каква специалност си и дали си директор на болница там вземат пари лекарите според стажа си и полагането на изпити за преминаване в по-горна категория т.е дали си интернист или хирург получаваш заплащане според категорията до която си стигнал а не според това дали си директор или работиш като завеждащ отделение -има стандарти у нас директори на треторазрядни болници получават повече отколкото накой с повече години и опит стаж в натоварено отделение независимо къде е то.Прав е президентът.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up