Четвъртък, Октомври 22, 2020
Д-р Николова: Електронното направление за коронатест трябва да бъде въведено час по-скоро

Абсолютно необходимо е час по-скоро да се въведе електронно направление за тестване за коронавирус, защото това е начинът да се съкрати пътя за пациента до точната диагноза и да се елиминира опасността той да зарази още много други хора, докато седи в чакалнята пред кабинета на личния лекар, пред регистратурата и пред кабинета на специалиста или ходи по улиците и в градския транспорт. Това каза пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

 

Д-р Николова припомни, че от 11 лекари, които са починали от коронавирусна инфекция, четирима са общопрактикуващи лекари.

„Ние не сме признати за работещи на първа линия, а всички знаят, че сме дори преди първата линия и това е един много голям парадокс“, подчерта д-р Николова. Тя бе категорична, че личните лекари се сблъскват с редица абсурди, един от които е, че, когато се разболеят и лежат в COVID-отделение, сами трябва да си търсят заместници.

Освен това за тях не са предвидени лични предпазни средства и дезинфектанти, а всяко нещо, което е необходимо, за да се гарантира нормална и безопасна работа за персонала и пациентите, те си закупуват сами, независимо, че са частни лечебни заведения.

"От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари и да имат контакт с много хора“, каза д-р Николова.

Тя описа пътя на пациента, който идва пред кабинета, чака за направление, после отива на регистратурата, после при специалист, после в лабораторията, после отново при личния лекар и така сее заразата по пътя си. Лекарката припомни, че джипитата осъществяват и превенция, правят имунизации, преглеждат здрави деца, а нерядко точно в часовия интервал за профилактика в чакалнята се появяват пациенти, които кихат и кашлят и искат също да бъдат прегледани.

„Освен това, много голяма част от хората се отказват от тест, като разберат къде трябва до ходят, и заявяват, че не искат да се изследват. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава. Човекът ходи на работа, вижда се с приятели. По този начин не можем да спрем заразата", обясни тя и призова проблемът да бъде решен, защото живеем в 21-ви век, всички имат компютри и електронното направление ще спести много усилия и ще постави бариера пред опасността от зараза на много хора.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up