Четвъртък, Октомври 22, 2020
Индекс на болниците“: 11.47% е смъртността от COVID-19 при хоспитализирани пациенти

Смъртността от коронавирусна инфекция сред пациентите в болниците у нас за първите 6 месеца на пандемията е 11,47%. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването. От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души със заболяването, починалите са 613 или 11.47%, показва официалната статистика на здравното ведомство.

 

Пациентите са били приети в 102 лечебни заведения. Основната част от тях обаче са лекувани в големите държавни болници и в областните болници. Най-много пациенти са преминали през УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ (324), през няколко университетски болници - „Св. Анна“ - София (228), „Св. Марина“ - Варна (266), „Св. Георги“ - Пловдив (273), както и през областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен (222).

Над 100 пациенти за шестте месеца с COVID-19 е имало общо в 16 болници, като всички са били държавни и общински. Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници. Само в една от тях пациентите за шестте месеца са били над 50, а в пет – болните с COVID-19 са били над 40.

Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0% до 100% процента в отделните лечебни заведения. Граничните стойности се дължат най-вече на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с инфекцията, сочат данните от анализа. Очаквано смъртността е била по-висока в болниците, където приоритетно се лекуват пациенти с коронавирус. В университетските центрове, където се изпращат най-тежките случаи, този показател за шестте месеца надвишава 17%. В отделни областни лечебни заведения той достига дори до 25% (Данните за всяка от 102-те болници може да видите тук.

Въпреки че няма пълна съотносимост на смъртността от COVID-19 в болниците за изминалия период с други държави, данните за Германия сочат около 22% смъртност, а за Англия - приблизително 24%, сочат изводите на експертите, работили над анализа.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up