Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Държавата  отпусна 2 млн.лв. за Ремдесивир

Днес българското правителство взе решение с постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева. Сумата е достатъчна за закупуване на 2500 флакона Ремдесивир, необходими за българските граждани. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след края на днешното заседание.

 

Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС, уточни министърът, цитиран от БНТ.

До момента страната ни е получила 2837 флакона Ремдесивир под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ-а в страната. От тях досега са използвани 978 флакона.

Към настоящия момент всички пациенти на територията на страната, които се нуждаят от включване към терапевтични схеми на лечение с препарата, са задоволени и няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво, увери проф. Ангелов.

Клинични проучвания са доказали ефективността на медикамента, обясни министърът. „ЕК предприе действия по отношение осигуряването му в размер на 300 000 флакона, необходими за европейските граждани, по 120 000 флакона месечно. Така че това е медикамент, който се използва за лечението на пациентите в почти всички държави в света и всички държави в ЕС. Това не е български опит“, поясни той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up