Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Ананиев: Здравеопазването е приоритет на "Бюджет 2021"

"Голям приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6.5 млрд. ресурс. Увеличението спрямо тази година е около 780 млн. лв. Имаме конкретни цели и приоритети, които преследваме". Това заяви в студиото на "Здравей, България" финансовият министър Кирил Ананиев.

 

Той добави, че не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете, без значение от доходите на родителите. „Тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството“, каза още Ананиев.
иев.

"Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област, след като регионалните здравни организации направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, естествено има областен щаб, който разглежда ситуацията и взема решение в кои от болниците да се отворят други отделения", добави той.

„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна", добави той.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.
По думите му министерството е провело разговори с Български лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари.

„Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up