Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

От последните два брифинга на министъра на здравеопазването и НОЩ стана ясно, че новите ограничителни мерки се въвеждат за да може системата да си поеме глътка въздух, а заразените медицински лица да оздравеят и да се върнат на работа. Проблемът е, че системата е на командно дишане и глътка въздух съвсем няма да и е достатъчна. От мотивите, аргументите и обясненията на Националния оперативен щаб и здравния министър се разбра, че тази глътка въздух, в най-добрият случай, ще е 20-30% понижаване на заболяемостта. Надеждите са доста пресилени предвид факта, че 40% от тестовете вече са положителни, а действията с тази си аргументираност – доста закъснели.

По-притеснително е пренебрегването на други факти. На нито една от пресконференциите не се спомена, как управляващите кризата смятат да подсилят милата им здравна система, защото ако „затварянето“ ще е придружено само от пожелания за целувки по празниците, то е безсмислено. .
В този ред на мисли изскачат няколко въпроса:

 


- Кога болниците ще могат да местят легла от отделение в отделение, за да не се налага на следващите брифинги някой отново да се прави на неразбрал и заплашващ със санкции, когото го попитат „защо при положение, че половината легла в болниците са свободни, пациентите умират около тях“
- По какъв начин е осигурено лечението в новите преструктурирани Ковид отделения, където самоотвержено лекуват лекари от всякакви специалности (в повечето случаи без необходимата апаратура)?
- Колко кислородни концентратора има в новите Ковид зони (ревматологичните, детските, неврологичните отделения и др) ?
- Коя точно „ следваща седмица“ Спешна помощ ще има достъп до антигенни тестове?
- Дали на всички е известно, че София не е България, че има труднодостъпни райони със застаряващо население, някои дори без аптека?
- Какви мерки са взети в домовете за медико-социални грижи и кой и как лекува хората там?
- Как бяха подготвени РЗИ-тата, за да не спират да издават преписания за карантина и да не се затваря държавата вместо това.?
- И не на последно място - Защо се планира една планова операция и колко може да се отлага?
Подготовката през последните месеци не включваше нищо от изброеното горе. Никой не помисли как ще се случва реорганизацията в болниците, ако е необходимо, нито как ще се тества населението, ако случаите се увеличат. Нито колко линейки имаме и какъв е ресурса в спешна помощ и РЗИ.
Лаокдаунът, точно в българския случай, няма да помогне, защото нито ще реши проблема с некомпетентното управление, нито с липсата на организация. Глътка въздух няма да е достатъчна, защото системата е с един крак в гроба отдавна. Достъпът до качествено здравеопазване никога не е бил безусловен, евтин или равнопоставен.
Лекарите и медицинските сестри никога не са били добре платени, с леки или нормални графици. Насилието и обидите не са спирали.
Милосърдието отдавна отстъпи място на преумората от работата на 2, 3 места, на обидата от "левчетата", които държавата подмята като заплата, на лимитите за лечение, на скъпите и евтини клинични пътеки.
Това са резултатите от дългогодишна магистрална политика, която уби здравната ни система и обществото няма вина за това. Нито лекарите, от които сега сякаш се очаква да вдишат бързо глътката, да оздравеят веднага и да се върнат по места, защото в следващите три седмици „трябва да изпишат и излекуват хиляди“ и после да рапортуват на стълбите кой колко оздравял и кога.
И докато я караме така с докладни и пожелания, системата ще колабира, ще се задавяме от глътка въздух и ще броим колко трудещи са се върнали в строя и колко не са стигнали до там.

Магдалена Василева 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Трябва да сте вписан за да изпратите коментар.
отсъства символ.

Log in or Sign up