Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Пазарно регулирана здравна система би се справила много по-добре

България е на първо място в света по брой на починали от Ковид-19. Този резултат говори за неуспех на здравната ни система да обслужи качествено нуждаещите се болни.
Ако здравната система беше пазарна, тя би се справила много по-добре с това предизвикателство. Пазарна в случая означава да има множество здравно осигурителни фондове, изобилие от пакети услуги, покривани от фондове или други финансови схеми. В такава система би имало свобода да се създават и закриват лечебни заведения, да разкриват и закриват нови дейности, да се сливат и разделят, както и да се ценообразува свободно.

Такава система би имала изработени гъвкави механизми за бързо преструктуриране, както и за преквалификация и специализация на персонала, така, че да може да отговори най-бързо и ефективно на промените в търсенето на определен вид медицински услуги.
В началото на епидемията пазарната система не би имала разкрити „ковид“ отделения. Поради свободата да разкрива нови лечебни заведения и нови отделения, да преобразува съществуващите, тя много по-бързо ще отговори на промяната в търсенето на новите услуги. В началото търсенето на лекари и лечебни заведения, които да лекуват болни с ковид ще е по-голямо от предлагането, което ще доведе до нарастване на цените. Повишените цени ще мотивират все повече от съществуващите лечебни заведения да пренасочат усилията си към лечение на болни с ковид. В резултат увеличеното предлагане на услуги ще балансира както търсенето, така и цените.
В такава система не би имало дефицит на легла или медицински сестри, защото същите се формират на база търсене, а не по разпореждане на монополна власт. В такава система нямаше да се спират плановите дейности и операции. Тя не би функционирала с 60% незаети легла. Такава система не би позволила за дълго високи цени на тестове и вероятно отдавна щеше да валидира антигенните и антителни тестове в търсене на икономическа изгода и печалба. Такава система не би върнала нито един пациент, камо ли да го остави да умре на стълбите пред болницата.

За съжаление днешната ни здравна система функционира като командно-административен модел, познат ни от времето на социалистическото стопанство. Това, че има множество частни лечебни заведения, които са регистрирани като търговски дружества може само да ви заблуди, че те функционират на пазарен принцип. Всичко в нашата здравна система е лимитирано. Всяка трансформация и разкриване на нови лечебни заведения са забранени, освен с разрешение на самият министъра, който определя с наредба вида на услугите, а НЗОК цените. Системите за специализация и квалификация са каквито бяха по времето на соца. От март насам нашите лечебни заведения получават месечен бюджет на исторически принцип, без оглед броя и вида обслужени болни. На върха на пирамидата е вездесъщия монопол на МЗ-НЗОК, който третира лечебните заведения като второстепенни разпоредители с бюджетни кредити.
Такъв модел на държавен капитализъм работи лошо и без да има епидемия. България беше първа в света по показател обща смъртност и преди ковид.
За съжаление правителствените експерти не разбират правилно сигналите, идващи от лошо работещото ни здравеопазване. Те смятат, че проблемите ще се решат с повишаване на централизацията и регулацията. Най-прясното доказателство за това е, че в новия бюджет на касата се предвижда пряко заплащане на възнаграждения на медиците от НЗОК, което на практика ги превръща в нейни служители.
Големият губещ от този подход е пациента. Ще му се налага да плаща все повече за медицинска помощ с лошо качество. Ще останем още дълго на първо място по смъртност, защото по-предно няма.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up