Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Разработване на ваксини за новите Covid щамове обсъди Фон дер Лайен с фармацевтични компании

Председателят на Европейката комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителните директори на фармацевтичните компании, с които Комисията сключи договор за авансово закупуване на ваксини срещу Covid-19, разискваха на видеоконференция в неделя, необходимостта от изключително бързото разработване, производство и регулаторно одобрение на ваксини за новите варианти на вируса. Целта на видеоконференцията беше да стартира работата по европейската готовност за биозащита.

 

От Комисията поясняват, че появата на новите щамове поражда неминуема заплаха от намалена ефективност на наскоро одобрените ваксини и затова е от ключово значение подготовката за отговор срещу тях.

Затова Комисията ще създаде служба на ЕС за готовност и отговор на извънредни здравни ситуации, който ще осигурява по-структуриран подход за подготовката на пандемията.

Участниците във видеоконференцията, сред които еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду и вътрешния пазар Тиери Брьотон се разбраха, че службата ще помага за изпреварването на заплахите и ще идентифицира отговорите.

Индустрията ще дава рамо за подобряването на подготовката срещу пандемиите в средносрочна перспектива, както и за решаването на непосредствените предизвикателства, свързани с Covid-19. Вече е задействан пилотен отговор на подготовката за европейска био отбрана.

Целта е да се финансира проект за развитие на ваксини, както и да се очертаят мащабите на производство в краткосрочен и средносрочен план, а целите да се насочат към мутациите на вируса.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up