Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
А. Рангачев: В някои области допускането на масово заразяване е еквивалентно на масово убийство

Безспорно можем да кажем, че ситуацията не е под контрол, ситуацията много напомня развоя от есента.“ Това каза пред БНР д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго и научен сътрудник към Българската академия на науките.


„Досега говорим за около 20 хиляди души надвишение в смъртността от това, което е нормално за България“ ( става дума за приблизителния брой на смъртните случаи за миналата година над обичайния според статистиката за страната – бел. ред.), посочи Рангачев. „Това са жертвите на пандемията, най-общо казано.“

Все още нямаме официални данни за смъртността по области от Covid, уточни Рангачев, който е направил детайлен анализ на ситуацията с пандемията по региони.

В области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик увеличаването на броя на смъртните случаи спрямо обичайната смъртност е над 30%, коментира той пред БНР. Един от основните фактори според него е достъпът до адекватни медицински грижи по места.

Ако в София имате около 40 починали повече от обичайното жени в работна възраст, в Благоевградска област този брой е над 100, направи паралел математикът, визирайки работни пространства от типа на шивашките цехове и масовото заразяване там.

Антони Рангачев определи като мит тезата „ходете на работа, ние ще ви лекуваме, като се заразите“.

„Има цели области, в които няма адекватни болнични грижи в България и ня убийство за тия хора. В област Смолян половин процент от населението е изчезнало миналата година вследствие на пандемията. И в момента сме напът да изиграем същото нещо, което направихме есента.“

Относно ваксинационната кампания Рангачев заяви, че е трябвало да се държи пандемията под контрол с колкото се може повече ограничителни мерки, докато се ваксинират масово рисковите групи.

„В момента се налива масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки. Дори с 20 хиляди ваксинирани на ден сме на месеци разстояние от това да постигнем някакъв епидемиологичен ефект.“

Прехвърлянето на тежестта на ваксинационния процес върху личните лекари не е добър ход, смята Антони Рангачев. Това според преподавателя е трябвало да се извърши чрез масови ваксинационни центрове, а логистиката на процеса - да бъде насочена най-вече върху рисковите групи.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up