Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
Д-р Брънзалов: Процесът на ваксинация ще се ускори, когато недостигът бъде преодолян

Не трябва да се противопоставят личните лекари на ваксинационните пунктове. Това заяви пред bTV зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. По думите му, в този вариант на електронния регистър личните лекари не са включени, но те ще получават информация кой от техните пациенти е ваксиниран и с каква ваксина, като това ще им даде възможност да актуализират списъците си с желаещи за имунизация.

Зам.-председателят на БЛС подчерта, че е много важно записалите се за имунизация в електронния регистър да бъдат дисциплинирани и съпричастни и да се явяват точно в определение им час, за да не се компрометира целият процес. Той припомни, че ваксините са продукт, който има сложна логистика и не е редно да се стига до ситуации, в които поради неявяване на записал се ще се налага ваксини да бъдат изхвърляни.

Няма разминаване в данните за имунизираните от общопрактикуващите лекари, досега те са поставили около 45 000 дози – толкова, колкото са получили, увери д-р Брънзалов. Той обясни, че са настоявали поне 50% от всички ваксини да са за общопрактикуващите лекари.

Единствената разлика с ваксинирането в пунктове е, че там има избор на различните видове ваксини, поясни лекарят.

Той бе категоричен, че единствената трудност е в проблема с доставките, който се е появил поради неспазване на договореностите от страна на фирмите производители. Този проблем обаче съществува навсякъде, не само в България, и това не може да не се отрази на работата.

Според д-р Брънзалов процесът ще се ускори, когато недостигът бъде преодолян, а включването на общопрактикуващите лекари в последната фаза вече е довело до положителен резултат – кривите, показващи броя на ваксинираните, вече са тръгнали в посока нагоре.

Зам.-председателят на БЛС увери, че връзката с МЗ е много добра и комуникацията между личните лекари и ведомството е постоянна и конструктивна.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 1 месеца
    Не трябва да се противопоставят инвалиди на неинвалиди защото инвалидите не могат да чакат по опашки и си чакат личния лекар да ги изеика е явно няма да е скоро след като и Д-р Бръзалов говори вече ксквото му наредят
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up