Вторник, Август 03, 2021
Последвайте ни
Правилно е здравният министър да назначава ръководствата на държавни болници

„Промяна в закона е първа стъпка към премахване на търговския статут на държавните и общински лечебни заведения, чиято дейност в бъдеще ще се регулира изцяло от Закона за лечебните заведения.“ Това е записано в мотивите на внесения от Мая Манолова и група народни представители от парламентарната група Изправи се България! Мутри вън!
По същество депутатите предлагат ръководителите на държавни болници да бъдат избирани и назначавани по стария ред – чрез конкурс, организиран от собственика. Миналата година с приемането на Закона за публичните предприятия, държавните и общински болници, които са регистрирани по Търговски закон, бяха приравнени на всички други държавни фирми. Вносители на законопроекта считат, че това не е правилно.

В мотивите те отбелязват „Лечебните заведения са дружества със специфична цел, изпълняват дейности в обществен интерес и за това не могат да бъдат третирани като публични предприятия, каквито бяха направени от ГЕРБ с последното изменение на закона,“ и още „Отговорността на министъра на здравеопазването за дейността на лечебните заведения с държавна собственост, като принципал на държавата, следва да бъде облечена и с правото му да има решаващ глас в управлението им.“
В действителност законът не премахва търговската регистрация, но изваждането от обхвата на Закона за публичните предприятия, наистина може да се разглежда като стъпка към такава промяна.
На заседанието на парламентарната комисия, министърът на здравеопазването е опонирал, че това би обезсмислило съществуването на НЗОК. Малко е странно, че законът връща на здравния министър отнети преди една година правомощия, а той е против. Аргументът му не е основателен, защото и сега съществуват лечебни заведения, които не са регистрирани по търговския закон (тези по чл. 5 от закона, тези регистрирани като свободни професии) и работят по договор с НЗОК. Формата на регистрация няма да промени взаимоотношенията с НЗОК. Това, което наистина обезсмисля съществуването на касата е въвеждането на лимити и на директни плащания на медицинския персонал, но това е друга тема.
Тук е моментът да припомним, че някои държавни болници отдавна искат да бъдат изваден от търговския регистър и да се регистрират по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, за да могат да получават и държавни субсидии, наред с парите от НЗОК. Такава например е Пирогов и за това е малко странно, че точно заместник директора на болницата, проф. Габровски е изразил негативно мнение за промяната.Друг изложен контрааргумент е, че прекратяването на търговската регистрация изисква преминаване през процедура по ликвидация – превръщане на цялото имущество в пари, задоволяване на кредиторите и т.н.. Това наистина е така, ако дадена фирма реши да прекрати съществуването си. Процедурата по ликвидация обаче, може да бъде избегната, ако всички тези болници се преобразуват със закона, поемайки всички права и задължения на съществуващите до момента дружества. Впрочем по същия начин, със закон всички бяха преобразувани в търговски дружества преди 20 години. Такова преобразуване ще изисква нови правила за регистрация, организация на процесите, за финансова и счетоводна отчетност, за участие в процедури по закупуване материали и консумативи, наемане на персонал и пр.
И тук възниква въпроса какъв е смисъла? Теоретично, държавните и общински болници могат да се дерегистрират от търговския закон. И какво от това? Нима, ако не са с търговска регистрация могат да харчат колкото си искат, да трупат дългове, да вдигат безогледно заплатите на персонала, да получават безлимитно финансиране? Нищо подобно, формата на регистрация няма да повлияе на съдържанието. Медицината си е медицина, финансите са си финанси. Ще промени ли новата регистрация цените на клиничните пътеки, начинът на отчитане, условията за сключване на договор? Ще промени ли тя контролът над дейността на лечебните заведения, правата на пациентите? Отговорът на всеки от въпросите е не, защото тези неща не зависят от формата на регистрация на юридическото лице.
Три от парламентарно представените партии – ИМВ, ИТН и БСП са заявили намерение да премахнат търговския статут на лечебните заведения. Знам, че тази теза е много популярно в обществото, но повярвайте ми няма никакъв смисъл. Можете да внесете такъв законопроект в този или следващия парламент, но това бъде само загуба на време и енергия. Не регистрацията по Търговския закон е проблема на лечебното здравеопазване.
В заключение. Законопроектът предлага връщане на стария ред за избор на ръководствата на държавните лечебните заведения – чрез конкурс от здравния министър, а не от някаква пенкилер комисия в държавна агенция.
Това предложение е правилно и законопроектът трябва да бъде подкрепен.
Д-р Стойчо Кацаров


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up