Сряда, Юни 23, 2021
Последвайте ни
За първи път от 20 години - FDA одобри нов медикамент за лечение на Алцхаймер

Нов медикамент за лечение на болестта на Алцхаймер – Aduhelm (aducanumab), бе одобрен днес от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Лекарството е одобрено по ускорена процедура, прилагана за медикаменти за сериозни или животозастрашаващи заболявания, които осигуряват значимо терапевтично предимство пред съществуващите лечения, посочват от FDA.

Болестта на Алцхаймер е необратимо, прогресивно мозъчно разстройство, което бавно унищожава паметта и уменията за мислене и в крайна сметка – способността да се изпълняват прости задачи. Въпреки че специфичните причини за болестта на Алцхаймер не са напълно известни, тя се характеризира с промени в мозъка, които водят до загуба на неврони и техните връзки. Тези промени засягат способността на човек да помни и мисли.

Aduhelm представлява първото по рода си лечение, одобрено за болестта на Алцхаймер. Това е първото ново лекарство, одобрено за болестта на Алцхаймер от 2003 г. насам, както и първата терапия, насочена към основната патофизиология на заболяването.

Новината бе приветствана от Българското дружество по деменции.

„Това одобрение представлява значителен напредък в лечението на заболяването, предвид факта, че за първи път ще се прилага медикамент, който се очаква да промени хода и прогресията на заболяването. Утвърдените до момента медикаменти са одобрени преди около 20 години и предоставят единствено симптоматично облекчение на заболяването, от което страдат над 100 000 души у нас“, казват от там.

Българското дружество по деменции приветства решението на FDA за провеждане на допълнително проучване за безопасност и ефективност на лекарството, както и предстоящото одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up