Събота, Октомври 23, 2021
Follow Us
Д-р Кацаров: Не е редно хората, които са отказали да се ваксинират да си плащат лечението

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви пред Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето.

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.", коментира Кацаров.

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в „червената" зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте, така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.
По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта" варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран.

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята - дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

Tой коментира и налагането на задължителна ваксинация за определени категории работещи, по подобие на някои държави. Кацаров поясни, че на този етап не се предвижда подобно изискване у нас, но допълни, че МЗ е изпратило апел към ръководствата на социалните домове с молба процесът на ваксинация сред персонала да се активизира

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър.

По думите му е редно и персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.
Д-р Стойчо Кацаров заяви още, че само 10-12% от населението в България е с две дози ваксина. Според него няма да е нужна трета имунизация.

По думите му няма бракувани ваксини у нас. Срокът на годност на голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август.

„Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

По думите му не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението.

И допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които са липсвали при предишните вълни.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up