Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация направи в интервю пред БНР д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, бивш министър на здравеопазването (1995-1997 г.).

"По различни случаи сме сезирали Министерството на здравеопазването за неправомерно вземане на колосални суми понякога от болнични лечебни заведения при лечението на пациенти в болница. Извършват се проверки, някои от които завършват след повече от 1 година с констатация, че има нарушение, но срокът е изтекъл и не могат да се наложат санкции", коментира тя.
Според д-р Пламен Цеков, директор на болницата в Севлиево, бивш управител на НЗОК и бивш депутат от ГЕРБ, няма болница в страната, на която да не ѝ се налага да прави хоспитализации на пациенти, за да получи средства от клинични пътеки, с които да се платят необходимите изследвания и разходи по лечението им:

"Има доста пропуски в извънболничната помощ - неща, които не се заплащат и няма как един здравноосигурен да ги получи - тогава търсят решение в лечебните заведения, за болнична помощ".

По думите му здравната система е изправена пред три основни проблема:

"Първият е проблем с адекватното остойностяване на медицинската услуга, която се предоставя не само в болничната, но и в извънболничната помощ. Вторият - специализацията на кадрите. Третият проблем е материалната база, защото в цената на клиничните пътеки не са включени ресурси за купуване на медицинска апаратура и обновяване на материалната база. Това са три фундаментални въпроса, които не търпят повече отлагане. Колкото повече си заравяме глава в пясъка, толкова по-тежки ще стават проблемите и всичко това рефлектира върху изпълнителите на различните видове лечебна дейност".

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up