Четвъртък, Септември 23, 2021
Последвайте ни
Българите се лекуват в чужбина най-често от онкозаболявания

Онкологичните заболявания преобладават сред българите, които се лекуват в чужбина, сочат отчетите на Здравната каса за първото полугодие на годината. Малко над 220 души са били изпратени за лечение, финансирано от Касата.

Онкозаболяванията вземат превес при пациентите над и под 18-годишна възраст. Освен от тези заболявания децата под 18 години заминават и за лечение на вродени увреждания, най-често церебрална парализа или зрителни проблеми.

Според данните на Здравната каса най-много българи са заминали за лечение в Германия – 117 болни. В първата петица от страните, избирани за лечение са Австрия, Франция, Швейцария и Белгия.

Отпътувалите за лечение в първите шест месеца от годината са 222 пациенти. От всички одобрени на 10 са били отложени датите за прием в чуждестранните болници заради Covid пандемията, по-късно са им определени нови дати за прием.

Разходите на Здравната каса до 30 юни за лечение на Covid, покриване на разходи за граждани, лекувани по Европейска здравна карта, както и за лечение на здравнонеосигурени лица възлизат на 14,7 млн. лева. От тях 10,4 млн. лева за лечение в България, а 4,2 млн. лева за лечение в чужбина.

Разходите за одобрено в чужбина за цялата 2021 г. на лица над 18-годишна възраст са в размер на 1 125 436,25 лева.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up