Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според него представените до момента тези за промени в здравеопазването са „в ретрограден стил“.


Не само болниците са търговски дружества в системата на здравеопазването, уточни Грудев и посочи денталните лекари, общопрактикуващите лекари, аптеките, медицинските центрове.

„Всичко е търговски дружества. Ако трябва да се прекроява изцяло системата, това означава, че трябва да се сменят много закони, да се смени принципът на финансиране през Здравната каса или по друг начин“, коментира Красимир Грудев в предаването „Преди всички“.

Кризата с коронавируса е показала много ясно дефектите в здравната система, като първият от тях е, че много от специалностите са практически изчезнали, подчерта Красимир Грудев.

Ако ще работим с клинични пътеки, то те трябва да се оптимизират и някъде сериозно да се увеличат, категоричен е той.

Сдружението на частните болници и Българската болнична асоциация отправиха съвместно обръщение към 46-ото Народно събрание.

„Засега няма диалог, има само заявления“, посочи Грудев. „Нямаме обратна връзка с нито една от партиите.“

Запитан дали чистите Covid-болници са решение, той заяви, че биха могли да бъдат решение, ако в големите градове те са внимателно подбрани. В много от случаите обаче липсват достатъчно хора, които да обслужват пациентите в тези болници, уточни Красимир Грудев.

„Да не говорим, че в много области, дори да имате болница, няма инфекционисти. Например във Видин и в Добрич няма нито един инфекционист. Те, между другото, са 208, по статистика от края на миналата година. 90 от тях с в три града – Варна, Пловдив и София. Във всички останали области са около 110-120.“

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up