Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

А за да бъде намален натискът върху болниците се предвижда по-леките случаи да се лекуват в доболничната помощ. За целта се разработва допълнителен пакет, услуги, които ще се заплашат от здравната каса.

"Ще включва 2 до 3 прегледа, които ще се плащат. Още не е договорена цената, ще се плащат изследванията извън всякакви регулативни стандарти", каза д-р Димитър Петров - служебен зам.-министър на здравеопазването.

Темата е обсъдена със сдружението на общопрактикуващите лекари във вторник.

"Договорености не са постигнати. Не могат да се извършат такива посещения у дома и не могат да се извършват и такива манипулации", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Не е ясно как ще се гарантира здравето на пациентите без ковид, които чакат пред кабинетите на личните лекари. Не е уточнено и как карантинираните заразени с ковид ще могат да ходят на прегледи и изследвания. А хората, които се лекуват в домашни условия ще получават безплатно част от лекарствата за ковид.

"Ще се опитаме да го решим без рецептурна книжка. Това е еднократна рецепта. По преценка на лекуващия лекар всеки, който се лекува амбулаторно може да му се изпише необходимата терапия от този набор от медикаменти, не е казано, че всички трябва да ги пият", каза д-р Димитър Петров - служебен заместник-министър на здравеопазването.

Лекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат санкционирани.

"Ако лекари откажат да лекуват по този начин ковид пациенти ще им се спрат хилядата лева допълнително, тъй като те очевидно не искат да работят с ковид пациенти няма за какво да ги получават", каза д-р Димитър Петров - служебен заместник-министър на здравеопазването.

"Методиката за заплащане за работата в неблагоприятни условия е променена от юли. Цените са съвсем различни и от 1 юли това не са 1000 лева", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

За да влезе в сила амбулаторната процедура е необходимо подписване на анекс към рамковия договор между Лекарския съюз и Здравната каса. Според служебния здравен министър плановите операции в болниците не трябва да бъдат спирани.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up