Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Министерският съвет одобри създаването на две нови болници за рехабилитация, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Предвидено е Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1-Варна да бъде ситуирана в самостоятелна сграда, която е с променено предназначение на хотелска сграда в курортния комплекс „Константин и Елена“.

Съгласно инвестиционния план, освен материално техническата база, е закупена и медицинска апаратура и оборудване. Очакваният срок за подаване на заявление за издаване на разрешение за дейност е предвиден 18 месеца след решението на Министерския съвет.

Болницата ще предоставя специализирана болнична помощ, насочена към диагностика и лечение чрез физикална терапия и комплексна рехабилитация на лица с хронични заболявания, нуждаещи се от възстановяване чрез факторите на физикалната и рехабилитационна медицина, включително пациенти със сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни заболявания, както и такива със заболявания на ендокринната и опорно-двигателната системи. Предвижда се болницата да разполага със 150 легла, които ще се разкрият в отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“. Предвидено е да извършва лечението както на български, така и на чуждестранни туристи.

„В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което в случай на установени потребности от медицинска помощ, съответните средства за финансиране на дейността на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ще е възможно да се осигурят в рамките на досега съществуващите параметри, определени за РЗОК Варна“, допълват от правителството.

Ще бъде създадена и Специализирана болница за рехабилитация и продължително лечение- Блокс в София.

В проекта и тригодишния бизнес план на лечебното заведения се предвижда изграждане на специално проектирана самостоятелна сграда в София, като строителството, оборудването и обзавеждането се очаква да приключи през 2022 г. Болницата ще разполага със 100 легла, които ще бъдат разкрити в три отделения - отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност - с 60 легла, отделение за продължително лечение по вътрешни болести - с 20 легла и отделение за продължително лечение по хирургия - с 20 легла. Предвижда се болницата да бъде оборудвана с най-новите технологии в областта на рехабилитацията и продължителното лечение, като по този начин ще се постигне подобряване на достъпа на пациентите до качествено медицинско обслужване и иновативни технологии без аналог в страната.

От пресцентъра на правителството поочват, че комплексната оценка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е установила потребност за София от медицинска помощ, поради недостиг на болнични легла за медицински дейности по продължително лечение и „Физикална и рехабилитационна медицина“.

От НЗОК уточняват при отчитане на най-ранната година с вероятност за сключване на договор с болницата - 2023 г. и планираните от болницата приходи, съответните средства за финансиране на дейността ще бъдат предвидени във финансовите планове на Касата.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up