Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

"Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие".

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева и членове на асоциацията.

Министър Кацаров посочи, че трябва да се върви в няколко посоки, едната от които е промяната на медицинските стандарти. Той припомни, че с приети изменения в някои от тях са намалени изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността. "По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри", допълни той.

Здравният министър бе категоричен, че е необходимо здравните грижи също да бъдат стандартизирани. "По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават", обясни д-р Кацаров.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева коментира, че от много време от асоциацията настояват здравната грижа да бъде стандартизирана и увери, че в кратък срок ще изготвят и предложат на здравното министерство проект на стандарт по здравни грижи.

По време на срещата стана ясно още, че след разговори между МЗ, МТСП и МОН броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Александър Александр · преди 3 месеца
  БАПЗГ са заблудили министъра !
  Жертви на престъпните действия на БАПЗГ , превърнат в МОДЕЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БГ. (обезличаване и обезсмисляне на отделните медицински специалности/професии определяйки ги и сегрегирайки ги като обощто понятие- "професионалисти по здравни грижи") от години превръщат в жертви не са само медицинските професии и професионалисти но и българските граждани.
  ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ САМИ ПО СЕБЕ СИ !
  НА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ !
  А НЕ ДА СЕ ПИШАТ БЕЗСМИСЛЕНИ И АБСУРДНИ СТАНДАРТИ !
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up