Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Решаващо за това да се намали смъртността от COVID-19 е масовата ваксинация на хората, заяви пред журналисти служебният здравен министър Стойчо Кацаров. В здравното министерство вече има постъпили сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация. Всички те са предадени на прокуратурата. 

Министърът допълни, че тези случаи изискват специално разследване, защото има две заинтересовани страни - този, който е поставил ваксината и този, на когото е била поставена.
На въпрос за третите дози и на кого могат да бъдат поставяни здравният министър обясни, че всеки може да си ги сложи, а не само хората, които попадат в петте препоръчителни групи. „Решаващата дума има лекуващият лекар на конкретният човек“, допълни той.
Няма ограничения по отношение на това кой може да поставя третите дози. Не е нужно да се издава нов сертификат за това. Продължителността на валидност на сертификата се определя от ЕК.
„Издаденият сертификат е безсрочен. Ако те преценят на базата на научни доказателства, че трябва да се постави срок и да се издава нов сертификат, ние ще реагираме по съответния начин. Засега не се налага“, поясни Стойчо Кацаров.


Показателят за смъртност се увеличава, но по думите му това е нормално в хода на пандемията. „Слава богу той е много далече от показателите за смъртност, които имахме през ноември, март и април“, заяви Кацаров.
По думите му засега здравната система се справя добре, няма хаос и паника. Настаняването и лечението на болните в здравните заведения е добре организирано.
„Няма недостиг или дефицит на легла за прием на деца с коронавирус. Броят им не се отклонява значително от това, което сме виждали през предишните епидемични вълни“, допълни Кацаров. Имало е увеличение на броя на заразените по-младите хора, включително и на децата, в края на август, но сегашните показатели показват превес на заразените сред по-възрастните.

Д-р Кацаров увери още, че няма недостиг на болнични легла за прием на деца, заразени с коронавирусната инфекция, а броят на болните деца не се отклонява значително от данните за предишните „вълни“.

„Заразните деца не са нещо неочаквано, тъй като заложихме на присъствени учебни занятия. Това е в рамките на допустимото, на предвидимото и изцяло са под контрол, няма нещо, което да предизвиква паника“, каза още министър Кацаров. По думите му сегашните показатели показват превес сред заразените на по-възрастните хора.

Към момента експертите не виждат основание за специални мери в която и да е от областите у нас. Не се налага и национален локдаун.
„Нашите области са твърде малки, за да бъдат разглеждани като отделни единици. Един епидемичен взрив на дадено място може да изпрати една област от „червена“ в „тъмночервена зона“. Не сме забелязали извънредно отклонение в дадена област, което да налага конкретни мерки в нея“, поясни здравният министър.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up