Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Сертификатът за преболедуване ще важи една година, след положителния тест. Това стана ясно от брифинг на Министерство на здравеопазването, но само за нуждите на противоепидемичния контрол в страната.
Друга промяна, която се очаква да бъде вписана в заповед, е при поставяне на първа доза от двудозовите ваксини да бъде издаден временен едномесечен сертификат, който да важи до поставяне на втората доза, също за нуждите на противоепидемичния контрол в страната.


Здравните власти дават възможност за няколко ни адаптация на засегнатите бизнеси. До понеделник при установени нарушения, ще се издават само предписания. Държавата ще осигури и безплатни антигенни тестове за служителите в обектите, които ще бъдат извършвани от лице, което има право на това и далите отрицателен резултат ще могат да отидат на работа веднага. - съобщи зам. Министър Златанов.

Д-р Кацаров допълни, че обектите ще могат да заявяват тези тестове към РЗИ и да организират тестването. Те ще бъдат само за филтър за постъпване на работа.
Безплатни тестове ще бъдат предоставени във всички лаборатории, които имат договори за извършване на такива тестове, като ще бъде въведена пределна цена за пробовземане.
По повод ваксинирането на служителите на държавната администрация, министър Кацаров уточни, че това ще обхване хората, които работят на гише.


Д-р Атанас Темелков, завеждаш реанимация към Александровска болница, каза, че ситуацията е много тежка.
Като причина за това той изтъкна от една страна, че пациентите постъпват в болница много късно и в много тежко състояние, а от друга страна, че и голяма част от тях са с придружаващи заболявания. Голяма част от възрастните хора се лекуват вкъщи и дори не посещават лекар, което довежда до факта, че в болница постъпват от спешно отделение в интензивно отделение - каза д-р Темелков и изтъкна, че  персоналът е на края на силите си и спомена, че има нужда да бъде пренасочен персонал от други лечебни заведения, които не обслужват пациенти с Ковид.
„ Ние имаме апаратура, респиратори, но персоналът е много претоварен, това е една от причините за тази тежка ситуация, другата са хоратат в малките населени места, които късно търсят лекарска помощ.“
Алтернативата на тези мерки е пълно затваряне на държавата. – каза д-р Кацаров.
По отношение на сертификатите за преболедуване установено с антигенен тест, министърът уточни, че системата не е била пригодена за издаване на сертификати в този случай, но са проведени разговори с Информационно обслужване и проблемът ще бъде отстранен, тъй като антигенния тест е приравнен към PCR – теста още в края на 2020г.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up