Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Министър-председателят Стефан Янев и министрите на финансите, икономиката и енергетиката дадоха брифинг след срещата си в Министерския съвет. На нея бяха обсъдени мерките на служебното правителство относно кризата с нарастващите цени в енергийната сфера, както и новите здравни мерки.

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме, заяви премиерът Стефан Янев.

Българската здравна система е на края на своя капацитет, допълни той.

Въведените мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент.

Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата, обясни Янев.

Направихме необходимото да отложим прилагането на по-строги мерки до последния възможен момент. От позицията, която заемам - съхраняването на човешкия живот, на жизнеността на нацията за мен е основен приоритет и аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност в това отношение“, заяви служебният премиер.

България се намира в момент на множество изпитания, които можем да преодолеем само с общи усилия. Изправени сме пред сериозни кризи, предизвикателствата са много и аз добре разбирам основанията за негативните обществени реакции, каза Янев.

Няма да се оправдам, нито ще защитавам безкритично действията на служежния кабинет. Да, направихме грешки, това да се греши е нещо човешко, но същевременно направихме и много положителни стъпки, заяви премиерът.

Грешката ни е в това, че чакахме до последния момент, за да обявим тези правила, допълни той.

Не може да говорим за локдаун, става въпрос за меки мерки, заяви Янев.

Въпросът е дали ние заедно, като общество, можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, затова ви призовавам за малко търпение и разбиране, за повече солидарност и съпричастност подчерта Янев.

Той призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up