Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Издадени две нови заповеди на МЗ. С едната се осигуряват допълнителни възможности за обучение на учениците по извънкласни занимания, като не се налагат допълнителни тестове, а другата касае промени в граничния контрол. „От 1 декември се удължава срока и човек, поставен под карантина без зелен сертификат, не може да бъде освободен по-рано от третия ден“, каза министърът. Досега този срок беше 24 часа. - това съобщи министър Кацаров на брифинг пред медиите. 

По отношение на фалшивите сертификати министър Кацаров съобщи, че е създадена организация за противодействие под егидата на МВР. „Това не е само български феномен. Тази подобрена организация работи в момента. Най-голямото наказание за хората с фалшиви сертификати обаче е самият вирус. Можеш да излъжеш администрацията, но вируса не можеш да излъжеш. Това е все едно срещу куршумите да тръгнеш без бронежилетка, а да твърдиш, че си я сложил. Надявам се все повече хора да го разберат“, каза д-р Кацаров.

„Ефектът на „зелените сертификати“ е, че много рязко нарасна броят на хората, които се изследват два или три пъти седмично. Това по време на епидемична вълна има много положителен ефект, защото много бързо се откриват положителните случаи и това съдейства за намаление на разпространение на вируса“. Това каза на днешния брифинг на Министерството на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

По думите й във връзка с намаляването на броя на заразените се наблюдава и намаляване на броя на хората, приети на болнично лечение. „Намалява и броят на смъртните случаи, но общо взето броят им е висок. Сега със спадането на вълната вероятно повече хора ще се ваксинират“, каза още проф. Кожухарова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up