Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

От 24 януари в сградите на Народното събрание ще се влиза със "зелен сертификат" или с отрицателен тест.

Това решение подкрепиха в пленарната зала днес от "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Демократична България".

"Има такъв народ" и "Възраждане" не участваха в гласуването. Така "за" гласуваха 153 депутати, "против" - 0, въздържаха се четирима.

Бързите антигенни тестове ще се заплащат само от депутатите и техните сътрудници, за всички останали служители и за представителите на медиите ще са безплатни.

Вчера правната комисия подкрепи предложението на управляващите "зеленият сертификат" и тестването да бъдат въведени от 24 януари.
Оказа се, че и здравната комисия е приела това предложение, въпреки че е имало неуведомени депутати, които не са участвали в заседанието на комисията.
Днес след петчасови дебати с четири прекъсвания на заседанието и гласуването на над 20 редакционни поправки мнозинството в парламента прокара правилата за достъп в сградите на НС с Covid сертификат.

Безпроблемно ще влизат всички със завършен курс на ваксинация, преболедували с документ за това или с удостоверение за антитела.

Останалите трябва да представят отрицателен РСR тест, направен до 72 часа или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизането в сградите на Народното събрание.

Разходите за закупуване и използване на бързи антигенни тестове за сътрудниците на парламентарните групи, служителите на парламентарните комисии, служителите на администрацията на парламента и представителите на медиите ще се поемат от бюджета на Народното събрание.

По време на дебатите се представиха различни експертни, медицински, политически и морални аспекти. Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви:

"Ако искаме да възстановим доверието в българския парламент, ние не трябва да се поставяме в привилегировано положение".

Категоричните противници на Covid сертификата от партия "Възраждане" направиха редица изказвания от трибуната на парламента.

Лидерът Костадин Костадинов се закани:

"Нека да видим как ще ни спрат, когато решим да влизаме в парламента. Смятам, че другата седмица ще има моменти на доста сериозно безпокойство. Не се притеснявайте, за вас ще има бял автобус".

"Г-н Костадинов, другата седмица ще има протест , който може да протече единствено по един начин - законно".

Депутатите гласуваха условието за достъп в парламентарните сгради да се прилага от 24 януари.

Елена Гунчева от ПГ на „Възраждане“ заяви, че ще се възползват от правото си на жалба до Конституционния съд.

„Нека този съд да вземе решение дали това решение, което се прие днес от четворната коалиция, отговаря на Конституцията и законите на Република България. Ние народните представители трябва да даваме пример за това как се спазва Конституцията. Надявам се КС да отмени това решение. За съжаление, както виждаме, решенията имат действия занапред. Т.е. това решение ще действа до произнасянето на Конституционния съд. Дотогава аз призовавам всички български граждани да изразят съгласно закони на държавата мнението си по отношение на ограничаването на техните права. Управляващото мнозинство си позволи да наруши конституцията и законите в държавата“, коментира Гунчева в кулоарите.

По-рано днес в НС премиерът Кирил Петков заяви, че правителството няма да налага задължителна ваксинация:

„Такава задължителна ваксинация няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател“, увери той.

Кирил Петков обаче каза още, че ваксинацията е единственият начин за преодоляване на здравната криза

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Трябва да сте вписан за да изпратите коментар.
отсъства символ.

Log in or Sign up