Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

„Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но само в страните, които успешно се борят с вируса. За България тази прогноза не е валидна“, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, пред БТВ.

„Данните, че „Омикрон“ е по-лек са твърде оптимистични. Към този момент видното е, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Великобритания, които имат покритие над 80% с ваксини“, каза Околийски.
По думите му фактът, че се заразяват толкова много хора за толкова кратко време сериозно ще натовари здравните системи и ще доведе до повече хора с по-сериозни усложнения.Той допълни, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с „Омикрон“ е
по-малка, но дори и това да стане – заболяването протича много по-леко.

Околийски предупреди за опасност за появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния, където ваксинационното покритие е ниско. Анкетно проучване на СЗО и МЗ показва, че едва 12% от българите са истински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%.
„Хората имат нужда някой да говори с тях по емпатичен и топъл начин, трябва да има диалог“, каза Околийски. На въпрос дали има риск от появата на флурона и у нас, Околийски коментира, че има. „Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. В годините преди коронавируса губехме около 2000 души на година заради сезонния грип, въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира“, каза Околийски.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    уникум · преди 11 дни
    Другарю Околийски, какво значи "страните, които успешно се борят с вируса"??? Толкова много ново заразени, болни, умрели заради ваксините и вие ще казвате, че това е успех. Лицемери....

    Д-р Чорбанов го каза ясно, образно и кратко: "Омикрон гази ваксинираните, както глиганите газят люцерната"!!!!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up