Събота, Май 30, 2020

j.nПроекти на договори за изпълнение и допълнeние на Националните рамкови договори (НРД) за медицински и дентални дейности за 2017 г. прие на свое заседание на 12 декември 2017 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В тях се предлага финансовата рамка до 1 април 2018 г, когато ще влезе в сила новият Национален рамков договор.
От НЗОК обясняват, че анекси към действащите НРД се налагат, защото от 1 януари до края на март изпълнителите на медицинска помощ ще работят по старите правила, но съобразени с финансовите параметри на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Проектите са предоставени за обсъждане на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз.

Цените на медицинската помощ в предложението за анекс към НРД, обаче са същите, каквито са и в действащия в момента договор, а броят на направленията и лимитите на болниците и сега се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК и за тях не се изисква анекс към НРД.
Остава неясно, защо е нужно да се подписва анекс, ако цените остават същите и в болничната и в извънболничната помощ. Не е ясно и защо НЗОК предлага същите цени при положение, че в бюджета за 2018 година е планирано увеличение с 407 милиона лева.
От БЛС и от БЗС все още не са отговорили дали ще се съгласят да подпишат такъв документ. Нагласата на ръководствата на съсловните организации е по-скоро да се водят преговори за нов НРД.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up