Вторник, Май 26, 2020

АнаниевМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира пред БНР темата за наложеното ограничение при финансирането на лечение от НЗОК с иновативни лекарствени молекули.Той отново заяви, че не става въпрос за мораториум, а за временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но това не означавало, че няма да се осигури лечението на всички български граждани. Министърът обясни, че държавата ще поеме финансирането на терапии, за които няма алтернатива, като комисия към здравното министерство ще преценява случаите.
„Ако има случаи в областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение с лекарство, което да се реимбурсира от бюджета на НЗОК, тогава Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането за този медикамент. За целта ще се създаде към министъра на здравеопазването специализирана комисия. В състава ѝ ще бъдат включени водещи специалисти в зависимост от конкретното заболяване. Това е един специален режим върху определянето на лечението и изписването на новите лекарства до доказване на тяхната ефективност и терапевтичен резултат“, обясни Ананиев.

Новите молекули и новите лекарства няма да се плащат от бюджета на НЗОК, но лечението на хората ще бъде осигурено от държавата чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.
„Не бива да продължаваме да използваме термина мораториум, след като сме създали необходимата организация за лечението на хората. Новите молекули са 32. За 28 от тях има лечение и то на много високо европейско равнище, има ги лекарствата. Става въпрос за четири молекули, които ще трябва да ги финансираме чрез бюджета на Министерството на здравеопазването - става въпрос за лекарствата от тези четири молекули. Ако лечението за останалите 28 не докаже своята ефективност и се прецени от Комисията, че могат да се осигурят средства от бюджета за новите молекули, и тези случаи ще бъдат разглеждани от тази специализирана комисия“, обясни още Ананиев.
Тази специална комисия ще доказва ефективността на лечението и на самото лекарство, самия терапевтичен резултат, и когато това се докаже, вече ще влезе в реимбурсния списък на НЗОК.
Здравният министър лично ще определя състава и ще наблюдава дейността на комисията, която ще се произнася за целесъобразността на дадено лекарство при всеки отделен случай. Министър Кирил Ананиев се ангажира да няма забавяне в процедурите.
„Аз гарантирам за спешна процедура. Няма в никакъв случай да забавим решението на комисията. Лично ще наблюдавам този процес и ще стана гарант пред българските пациенти“, заяви той.

„Няма да се закриват задлъжнели болници при планираното преструктуриране на здравни заведения с преобладаващо държавно участие“, увери здравният министър.

След проверки, министерството е направило анализ на всяка общинска болница и в петък на среща с кметове и Сдружението на общините са съгласувани конкретни нормативни промени и мерки за преструктуриране.
„Идеята е не да закриваме лечебните заведения, а наистина те да работят ефективно. Аз и моят екип започнахме проверка във всички държавни болници - с 50 и над 50% участие. Направихме анализ на тяхното финансово състояние, на техния мениджмънт и за всяка една държавна болница ние имаме конкретно предложение за преструктуриране. Спрямо общинските болници ние можем да подпомагаме този процес, да предлагаме необходимите мерки на кмета на общината или на Общинския съвет, но те вземат решението, защото са собственици“, каза здравният министър.

Министър Ананиев съобщи още, че ще има увеличаване на цената на някои клинични пътеки. Повишаване на цените ще има и за пътеки, които се изпълняват предимно от общинските болници. Министърът се въздържа от конкретика, но подчерта, че детското и майчиното здравеопазване са приоритети в управлението.
„По отношение на конкретните пътеки, разговори се водят с Лекарския съюз“, информира той.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up