Вторник, Юли 07, 2020

Untitled20Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира скандалите в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той заяви, че фактът, че има задължения към чуждестранни фондове не е новина и се е знаел и когато се е приемал бюджетът на здравната каса.
"В края на 2017 официалната информация бе за 260 млн. лв. задължения, сега са 270 млн. лв., а в бюджета за 2018 по това перо са предвидени 73 млн. лв. Очевидно е, че 200 млн. лв. не достигат. Не е нещо, което се е случило през януари, било е известно и есента. Големият въпрос е защо не са предвидени такива средства в бюджета", посочи той.

Освен задълженията към чуждестранни болници, НЗОК дължи и 123 млн. лв. на български болници за дейности, които са извършили от 2015 г. насам и които не са им платени. Председателят на ЦЗПЗ обясни, че така недостигът на средства през 2018 г. е около 400 млн. лв. и подчерта, че ако не бъде променен бюджетът на здравната каса и тези средства бъдат платени, те ще бъдат взети от извънболничната помощ.
"Ако не бъдат платени ще последва наказателна процедура в съда на ЕС, защото това са задължения, произтичащи от регламент на Европейския съюз, а което е по-лошо и вече се случва е, че болниците в ЕС отказват да приемат пациенти. Ние имаме не един сигнал, че когато потърсят лечение, с официално издадени документи, отговарящи на всички правила, българските граждани биват посрещани с думите: "Платете си, а когато вашата здравна каса ни плати за извършената дейност, ние ще ви върнем парите", коментира д-р Кацаров.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up