Сряда, Ноември 20, 2019

nhifПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:
Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

Към 31.01.2018 г. Обща сума на задълженията на България по постъпили искове по реда на правилата за координация на системите към другите държави са на стойност 271 200 000 лева.
Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв.
В приложения файл представяме справка за  задълженията на България  към 31.01.2018 г., по постъпили искове по реда на Регламентите, и броят на индивидуалните справки към тях, по държави-кредитори.
Касата дължи на фондове и болници в Германия 128 милиона лева, на такива във Франция 39 милиона лева, на Испания 23 милиона лева, на Австрия 22 милиона лева и т. н.
Натрупаните задължения за 271,2 милиона лева са общо 159 356 случая на оказана медицинска помощ, за които фондовете са изпратили на НЗОК индивидуализирани справки.
Съобщението се изпраща във връзка с днешното заседание на НС на НЗОК, което е свикано, за да обсъди размера на дълговете. Надзорният съвет няма какво да обсъжда размера на дълга, при условие, че справката е официална и зад всяко задължение има индивидуализирано искане, но трябва да обсъди как да се покрият задълженията и дали ще бъде необходима актуализация на бюджета.
Българските медици очакват, Надзорният съвет също да реши как и в какви срокове да покрие задълженията към Българските болници, които възлизат на 123 милиона лева.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up