Неделя, Септември 27, 2020

НРДСлед официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев заяви, че новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата, информират от Агенция „Фокус“. Подписите под документите сложиха председателите на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и на Бъгларския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и членовете на управителните съвети на двете съсловни организации. От страна на НЗОК договорът беше подписан от подуправителката д-р Йорданка Пенкова, тъй като упавителят проф. Камен Плочев все още е в болнични. Последен подписа си сложи здравният министър Кирил Ананиев.

„Мога категорично да заявя, че тези рамкови договори надграждат сега действащите, като дават много позитиви както на медиците, така и на българските граждани. Всички ние положихме много усилия и направихме много отстъпки, докато стигнем до този рамков договор, който ще гарантира сигурност в системата. Този договор осигурява над 400 млн. лв. допълнителни за здравния сектор, близо половината от клиничните пътеки са увеличени и то в значителен размер. Това, което поех като ангажимент към общинските болници, вече е факт – клиничните пътеки, по които те работят, са увеличени, така че могат да бъдат спокойни. Основен приоритет на правителството и на държавата като цяло е и майчинството, където парите също нарастват. Нарастват и парите и на личните лекари, и в рехабилитацията и т.н. Мога да кажа и за Зъболекарския съюз - осигуряваме протези и за хората над 69 г.“, каза още здравният министър.
„Очаквам той да създаде определено спокойствие в системата, но в никакъв случай не трябва да се задоволяваме само с това, защото искаме ефективна здравна система. А за да стане тя такава, трябва да положим още усилия“, обясни Ананиев и допълни, че ключовите думи за този договор са „контрол“ и „дисциплина“.
„На днешната среща при министър-председателя всички се убедихме, че заедно като екип ще провеждаме тази контролна дейност и очакваме те да бъдат факт още в първите месеци на действието на този рамков договор. Не трябва да допускаме пари, които са предназначени за лечението на българските граждани, да отидат другаде“, каза още министърът.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up