Понеделник, Декември 16, 2019

медициОт Министерството на здравеопазването съобщиха, че специално сформирана от здравния министър Кирил Ананиев работна група ще работи по проектонаредба за застраховането на медици. Предвижда се те да бъдат застраховани задължително срещу професионален риск, информират от вестник Монитор. Това се отнася не само за лекари и медицинските сестри, но и за зъболекарите, лаборантите и всички, които имат пряк достъп с пациентите. В състава ѝ ще бъдат включени експерти от съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, от Комисията за финансов надзор и Асоциацията на българските застрахователи.

Целта е медицинските и денталните специалисти да бъдат обезпечени при нанесени вреди на здравето им в резултат на инфекции, напрежение и психическо натоварване. Към момента не съществува документ, с който работодателите, в случая болниците, да имат такова персонално задължение към своите специалисти, припомниха от Българския лекарски съюз. Д-р Юлиан Йорданов от Управителния съвет на Български лекарски съюз обясни, че персонално застраховане на своите членове правят районните лекарски колегии. По смисъла на Закона за здравното осигуряване лечебните заведения са задължени да застраховат персонала си.
„Те обаче сключват пакет обща застраховка за не повече от 200 000 лева, но не и персонални полици“, допълни д-р Йорданов.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up