Вторник, Юли 07, 2020

stoicho kacarov bntМакар че говори за легла Здравната карта в същността си представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това обясни в "Денят започва" д-р Стойчо Кацаров.
Например, ако вие имате отделение по вътрешни болести с разкрити 10 легла до този момент и според Здравната карта тези легла стават 5, това означава, че вие месечно може да отчетете 5 болни, а не 10 както досега.

При общо намаление от 6 хиляди легла за страната и оборот на леглата от 6 дни, прави 36 хиляди болни по-малко платени от Здравната каса на месец или около 400 хиляди хоспитализации по-малко, платени в рамките на година. Общият брой на хоспитализациите миналата година е около 2 милиона. Заради здравната карта през следващата година касата ще плати с 400 хиляди по-малко. Въпросът е - ако Касата не ги плати, кой ще ги плати? Няма кой друг освен самият болен.
Това е идеята на Здравната карта, Здравната каса да плати за лечението на по-малко болни, коментира д-р Кацаров.
Вторият проблем, според д-р Кацаров е, че се намалява броят на болните, които могат да бъдат отчетени по скъпите клинични пътеки. Освен, че се намалява общият брой легла, се намалява и броят на легла от най-високото трето ниво на компетентност - драстично, 3 пъти почти, обясни той.
Третият проблем е, че Здравната карта районира пациентите. Картата се из1ислява по областни на базата на населението на областта. Следователно леглото за вашето лечение е изчислено в областта, в която живеете. Формално няма забрана, но ако искате да се лекувате в друга област за вас няма да има легло, защото те са изчислени за местните жители.
На въпрос за починалата в столичната болница Св. Екатерина болна, заради невъзможността да си плати за медицинско изделие, д-р Кацаров отговори, че държавата трябва да приеме, че доплащане има и да направи така, че тод а е сравнително равномерно и поносимо за пациентите, за да не се стига до там да умират хора, защото не могат да си платят.
Вижте цялото интервю във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up