Четвъртък, Август 13, 2020

RudenkoIordanovБанка кръв, която е около 400 милилитра, се търгува на черно за 200, 250 лв., а редките кръвни групи струват и повече. Въпреки че в България по закон даряването на кръв и кръвни продукти е абсолютно безвъзмездно, по неофициални данни близо 30% от кръвта, която се използва за преливане, се осигурява чрез плащане на "дарители" от близки на пациентите. Причините за това са недостиг на кръвни продукти, недостатъчно дарители и невъзможност да се упражни контрол върху този вид незаконна търговия.

Нуждите на страната на годишна база са от около 168 000 единици кръв. Това посочи председателят на БЧК - Русе д-р Руденко Йорданов пред БНР. От акции БЧК и ВМА осигуряват по 6000 - 7000. Не е ясно от кого идват 70 - 75% от оставащите близо 150 000 единици кръв.
„За мен алтернативата е тази – съществува пазар, той не може да бъде елиминиран, но поне да бъде урегулиран, което е във възможностите на държавата. Тогава поне цената ще бъде социално приемлива и нещата ще са сложени на масата директно“, предложи той.
Председателят на БЧК - Русе е категоричен, че не трябва болниците да изнудват близките на нуждаещите се от кръв да намерят кръводарители и това да бъде условие. Според него това е нарушение на основни принципи в здравеопазването.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up