Събота, Май 30, 2020

BLS BTAПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров съобщи на пресконференция в БТА, че всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20 - 30 млн. лв. се пренасочват от перо в перо. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени. Според него средствата остават неизползвани заради различни административни изисквания, които се променят ежегодно. Както вече информирахме, от съсловната организация настояват през 2019 г. категорично да не се дава възможност за прехвърляне на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК.

„Това е начинът да се осигури спокойствие в съсловието и сред пациентите“, допълни още той.
Предстои законът да бъде обсъждан на второ четене в пленарна зала.
Според ръководството на БЛС вторичният профилактичен преглед за рисковите групи пациенти трябва да се отмени поради невъзможност да се изпълнява тази разпоредба.
„И досега едва 40% от хората се явяват на профилактичен преглед“, каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.
Преговорите по Националния рамков договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. От съсловната организация настояват договорът да влиза в сила от 1 януари.
Представителите на ръководството на БЛС не коментираха какви предложения, свързани с промени в цените и обемите на медицинските дейности, обсъждат с НЗОК по време на преговорите.
Вижте цялата пресконференция във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up