Сряда, Септември 30, 2020

d rKatsarovЗабрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема. Това коментира в предаването "Нещо повече" по БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз.

"Самият бюджет е прогноза. Това е прогноза, че през тази година ще похарча 100 лева за една дейност и 50 лева за друга дейност и тази прогноза може да не се сбъдне. Тя по правило не се сбъдва, получават се разлики в края на годината и е нормална процедурата да се прехвърлят от едно перо в друго, за да се покроят получените разлики. Ако се забрани със закон да се прехвърлят, има опасност, да речем, ако болниците не могат да усвоят всички пари, които са определени за тях и им останат накрая на годината, да речем, 50 милиона, при забраната да се прехвърлят по друго перо, тия пари ще отидат в бюджета. На края на годината, това са бюджетни закони, тия бюджети се анулират, те ще ги загубят , ако не могат да ги прехвърлят. Според мен трябва други инструменти да се търсят, за да увеличат средствата за болнична и извънболнична помощ", каза той.
Д-р Кацаров коментира и критиките на БЛС, свързани с вторичния профилактичен преглед.
"Аз мисля, че това е най-малкият проблем на профилактиката. Според мен както казват, че повече от половината от хората не са си правили вторичен профилактичен преглед, моето впечатление е, че и първичен не си правят повече от половината от хората. Има сериозни основания да се предлага, че част от профилактичните прегледи се отчитат без да са извършени изобщо. Отгоре на всичко това, което включва и което се заплаща от НЗОК като профилактични прегледи, е изключително малко, нищожно да го нарека и почти без никаква информативна и практическа стойност. Според мен там трябва много сериозна промяна в двете посоки. От една страна да се увеличи много значително, няколко пъти бих казал, пакетът от изследвания и дейности, свързани с профилактичните прегледи и от друга страна да се намерят онези механизми, които ще накарат всички нас да извършваме тези профилактични прегледи.
От друга стана е необходима и организация, защото заети хора, които са цял ден на работа, то е много голям проблем това – ти няма да ходиш на работа, за да отидеш на профилактичен преглед. Въпросът е и организационен освен всичко друго и е много по-голям според мен от тези вторични прегледи", обясни експертът.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up