Вторник, Юли 07, 2020

j.nachevaПредколедно, Надзорният съвет на НЗОК реши да разпредели допълнителни средства, получени от преразпределение на разходите си, от резерва и от допълнителни приходи от надсъбрани здравни вноски. До края на годината се очаква преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски в размер на 70 милиона лева. Освободени са 47 милиона лева от резерва и са преразпределени 11 милиона лева, неусвоени по перо дентална медицинска помощ.
За болнична помощ се отпускат допълнително 57 милиона лева, за лекарства за домашно лечение 38 милиона лева и за лекарства за лечение на злокачествени заболявания 29 милиона лева. Допълнителни 3 милиона лева, планирани за капиталови разходи ще бъдат преразпредели за здравноосигурителни плащания. Надзорът упълномощи Управителят на НЗОК при наличие на остатъчни средства и неусвоен лимит към 31 декември, да се издължат за здравноосигурителни плащания.
Надзорът утвърди месечен лимит за болниците за декември равен на този за ноември. дава се право на болниците да поискат допълнително 5% за спешни случаи, както и при остатък от лимита до края на годината, същият да бъде прехвърлен в лимита им за месец януари.

Надзорниците утвърдиха изискванията за лечение с биологични лекарствени средства, с които се въвеждат ограничения в отпускането на тези медикаменти на базата на тяхната „разходна ефективност”.
Приет е по принцип и проект за изменение на Наредба № 10 за условията и реда за
заплащане на лекарствени продукти. С нея се въвеждат ограничения в отпускането на лекарствени продукти, заплащани изцяло или частично от бюджета на НЗОК до размера на платени средства по медикаменти и по производители през 2018 година. Отпуснати допълнителни опаковки или надвишаване на брутната сума за лекарства за всеки отделен производител ще бъде за негова сметка. Отменя се и задължението на НЗОК да заплаща на аптеките по 2 лева за скъпо струващи лекарства, реимбурсирани на 100% от бюджета на НЗОК.
Председателят на Надзорния съвет на касата, Жени начева коментира пред журналисти, че тези 2 лв. няма да се плащат и по този начин Касата ще спести 16 милиона лева, които биха могли да се насочат към закупуване на допълнителни количества скъпоструващи лекарства.
Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up