Петък, Ноември 15, 2019

Cveteslava GylybovaНад половината от психиатричните отделения,болници и центрове в страната са в критично състояние- каза здравният министър Кирил Ананиев.

В резултат държавата обеща да ремонтира с над 10 млн.лв психиатриите. Какво е нужно да станат нормални те за хората,които се лекуват и за работещите в тях?

Реформата на психиатричната помощ е дълъг , тежък и скъп процес, но трябва да се започне. Това каза в студиото на БНТ, д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия ,,Свети Иван Рилски

,,Факт, е че за първи път на това ниво ръководство на Министерството на

здравеопазването публично се оповестява тежкото състояние, признава се.Което наистина е първа стъпка да се осъзнае и признае проблемът, който е много сериозен'', коментира д-р Гълъбова.

По думите й реформата не се крие само в смяната на плочките и дограмите. Тя изисква дълбоки и сериозни промени.
И  категорично заяви, че ,,не бива да хвърляме така толкова много публичен ресурс, без да сме наясно по отделните стъпи на тази реформа''.

,, Процесът трябва да бъде управляван от някого, трябва да има някакво управително тяло с хора с много сериозни познания по същината на психиатричната структура, и по мениджмънта и трябва този процес да бъде управляван в продължение на годините, т.е да се създаде един орган, който да управлява психично здравната реформа и който да носи отговорност за това как върви реформата в отделните й стъпки'', добави директорът на държавната психиатрия.

,,Направихме ремонт на държавната психиатрична болница ,,Св. Иван Рилски''. Нещата са много по-добре, но тоалетните за психичноболните са 5 за 60 души. Дори да ни закупят нови линейки, обновяват дограмата, самото място на болницата не е на подходящо място.

Държавната психиатрична болница трябва да бъде преместена в близост до болница и на по-достъпно място за близките'', смята д-р Цветеслава Гълъбова.

Според нея психичноболните не трябва да бъдат изолирани в покрайнините, а близо до градовете. Те са хора, които също имат нужда от контакти.

Виж повече във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up